Ny opdagelse åbner op for evolutionær medicin

International forskergruppe har som den første i verden skabt proteiner, der kan få kunstigt arvemateriale til at udvikle sig gennem evolution. Bedriften kan føre til banebrydende, sygdomsbekæmpende præparater.
Foto: schulergd / Stock.Xchng
Foto: schulergd / Stock.Xchng

Læger vil i en ikke alt for fjern fremtid kunne behandle sygdomme med kunstigt arvemateriale, som griber ind og bremser essentielle processer i et sygdomsforløb. I princippet er det alle sygdomme, der kan behandles på denne måde.

Det åbner en ny opdagelse med dansk bidrag i hvert fald op for. Ifølge Videnskab.dk har en international forskergruppe med dansk deltagelse skabt nogle revolutionerende proteiner, der kan kopiere kunstigt arvemateriale – det såkaldte XNA (Xeno-Nucleic Acids).

XNA er syntetiseret, så det i store træk ligner naturens egen opfindelse - DNA, men byggestenene, de såkaldte nukleotider, er skiftet ud med kemisk modificerede byggesten i XNA.

Professor ved Nukleinsyrecenteret på Syddansk Universitet, Jesper Wengel, der har stået for det danske bidrag til forskningen, arbejder på at designe lægemidler, hvor en sygdom angribes i et molekyle, der er nødvendigt for, at sygdommen kan forløbe – eksempelvis et protein.

Adaptiv medicin

Sygdomsproteinet angribes først i laboratorieforsøg med milliarder af forskellige små fragmenter af XNA. Nogle af disse fragmenter vil have en biokemisk struktur, der gør, at de kan binde sig til de sygdomsproteinerne.

Efter XNA-fragmenterne har bundet sig til de essentielle proteiner, benyttes det nyudviklede protein til at opformere netop de stykker XNA, som er særligt effektive til at binde til sygdomsforløbets proteiner. Processen køres igennem omkring ti gange, indtil man finder netop dét stykke XNA, der binder bedst.

Det sidste tilbageværende stykke XNA vil binde så stærkt til sygdomsforløbets proteiner, at sygdommen ikke kan udvikle sig. XNA-fragmentet produceres efterfølgende i stor skala i et kemisk laboratorium og gives til patienter som medicin.

Forskerne kan med andre ord lade XNA tilpasse sig til en sygdom på samme måde, som evolutionen sørger for at tilpasse DNA til forskellige formål. Altså evolutionær medicin.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også