MedWatch

Dansk molekylærforskning kan føre til bedre kræftbehandling

Forskere fra Københavns Universitet har belyst, hvordan de titusindvis af processer, der reparerer skadet dna, foregår. Opdagelserne kan bidrage til opdagelsen af nye lægemidler med færre bivirkninger i kræftbehandlingen.

Kroppen foretager hver dag en løbende istandsættelse af dets dna, der holder cellerne sunde og forhindrer udviklingen af kræft. Denne proces har forskere fra Københavns Universitet formået at tage molekylære snapshtos af.

Disse snapshots kan være med til at forbedre kræftbehandlingen.

"Dna-reparation er absolut afgørende for at holde cellerne sunde. Hvis vi kan forstå de molekylære detaljer i cellens kommunikation, når dna’et er i stykker, vil det hjælpe os med at forstå, hvordan celler beskytter deres genom," forklarer lektor Chunaram Choudhary fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research i en pressemeddelelse.

Bedre medicin

Et af forskernes mål er at finde måder til at kunne beskytte raske celler under kemobehandling.

"Hvis vi kan identificere de proteiner, der er altafgørende i reparationen af dna'et, kan det hjælpe os med at finde nye drug-targets. Ved at bruge specialiserede medikamenter, minimerer vi de bivirkninger, som opstår, når medicin rammer for bredt i kroppen," understreger Chunaram Choudhary.

Mængden af data fra forskernes studier er dog så omfattende, at det vil tage flere år at forstå den fulde betydning, så den medicinske udvikling ligger også en del år ude i fremtiden.

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier