MedWatch

Dansk molekylærforskning kan føre til bedre kræftbehandling

Forskere fra Københavns Universitet har belyst, hvordan de titusindvis af processer, der reparerer skadet dna, foregår. Opdagelserne kan bidrage til opdagelsen af nye lægemidler med færre bivirkninger i kræftbehandlingen.

Kroppen foretager hver dag en løbende istandsættelse af dets dna, der holder cellerne sunde og forhindrer udviklingen af kræft. Denne proces har forskere fra Københavns Universitet formået at tage molekylære snapshtos af.

Disse snapshots kan være med til at forbedre kræftbehandlingen.

"Dna-reparation er absolut afgørende for at holde cellerne sunde. Hvis vi kan forstå de molekylære detaljer i cellens kommunikation, når dna’et er i stykker, vil det hjælpe os med at forstå, hvordan celler beskytter deres genom," forklarer lektor Chunaram Choudhary fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research i en pressemeddelelse.

Bedre medicin

Et af forskernes mål er at finde måder til at kunne beskytte raske celler under kemobehandling.

"Hvis vi kan identificere de proteiner, der er altafgørende i reparationen af dna'et, kan det hjælpe os med at finde nye drug-targets. Ved at bruge specialiserede medikamenter, minimerer vi de bivirkninger, som opstår, når medicin rammer for bredt i kroppen," understreger Chunaram Choudhary.

Mængden af data fra forskernes studier er dog så omfattende, at det vil tage flere år at forstå den fulde betydning, så den medicinske udvikling ligger også en del år ude i fremtiden.

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier