Dansk genetikforsker får EU-millioner

Med 11 mio. kroner i ryggen vil professor fra Københavns Universitet identificere biomarkører, der på sigt kan blive en test til at opspore mennesker, som er i særlig høj risiko for udvikling af en aggressiv diabetes.

Den danske forsker og professor Oluf Borbye Pedersen deltager i et stort europæisk forskningssamarbejde, der nu søger at angribe aggressiv diabetes fra en lang række forskellige vinkler.

Ifølge Lokalavisen Nordsjælland har han netop modtaget en bevilling på 11 mio. kroner fra EU for et såkaldt Innovativt Medicinsk Initiativ til bl.a. at se på de mavetarmbakterier, som forskerne formoder, kan spille en rolle i den aggressivt hurtige udvikling af diabetes.

Hans team skal arbejde med en gruppe på 500 danskere, der lige har fået konstateret let forhøjet blodsukker, hvor man følger dem med en række undersøgelser over de næste 18 måneder.

Et batteri af biomarkører

"Vi vil undersøge om de personer, som har høj risiko for hurtig udvikling af diabetes har særlige ændringer i deres egen arvemasse, i sammensætningen af deres tarmbakterier og bestemte ændringer af proteiner i blodet. Derved håber vi at kunne fremstille et batteri af bio-markører hos de 10-20 procent, som meget hurtigt udvikler regulær type 2-diabetes," siger Oluf Borbye Pedersen til Lokalavisen Nordsjælland og uddyber:

"Vi forventer, at biomarkørerne på sigt kan blive en test, som lægerne kan bruge for på et meget tidligere tidspunkt at opspore mennesker, som er i særlig høj risiko for udvikling af en aggressiv diabetes."

 Masser af de nyeste diabetes-midler under udvikling

 Dansk forskning kan ændre behandling af diabetes 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også