MedWatch

Overraskende gennembrud i Alzheimers-behandling

Et sjældent produkt, der bruges til behandling af kræft, kurerede mus med Alzheimers.

Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stcok.Xchng

Millioner af mennesker verden over lever med demensproblemer og Alzheimers sygdom, som er en fremadskridende, degenererende form af demens.

Alzheimers er den hyppigste form for demens, og sygdommen begynder oftest efter 65-årsalderen.

Opsigtsvækkende resultater

Der findes endnu ingen helbredende behandling af sygdommen, men forskere fra Case Western Reserve University i Cleveland er givetvis kommet tættere på en mulig kur.

Et allerede færdigudviklet lægemiddel har nemlig vist sig at have en overraskende positiv effekt hos mus med en begyndende form for Alzheimers sygdom.

De opsigtsvækkende resultater er torsdag blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

Bexarotene hedder stoffet, som egentlig slet ikke er beregnet til behandling af Alzheimers. Det bruges i stedet i sjældne tilfælde til behandling af kræft.

Genoprettet hjernefunktion

Men der skete noget opsigtsvækkende, da forskerne sprøjtede minimale doser af stoffet ind i en række syge dyr.

Mus, der befandt sig i et tidligt stadie af sygdommen, fik overraskende rettet op på en række abnormiteter i hjernen, så de på ny blev funktionsdygtige.

Efter behandling med stoffet klarede de pågældende mus sig pludselig bedre i hukommelsestests og social adfærd.

Bexarotene fjerner tilsyneladende det skadelige proteinfragment beta-amolyd i hjernen, og det er en interessant mekanisme.

Flere undersøgelser følger

Ophobning af netop beta-amyloid menes nemlig at være en af hovedårsagerne til Alzheimers sygdom.

Ophobningen kan ifølge eksperterne føre til, at nervecellerne i hjernevævet nedbrydes, så der bliver dermed mindre signalstof til at transportere informationer rundt i hjernen.

Trods de overraskende resultater, er der ingen garanti for, at produktet har samme virkning på mennesker. Men det bliver givetvis nemmere at konstatere, fordi produktet allerede er godkendt til mennesker.

”Det er nødt til at virke på mennesker, som det gør på mus, ellers er det ligegyldigt,” siger hjerneforsker Gary E. Landreth, som har stået i spidsen for eksperimentet.

En nærmere studie af bexarotens virkning i normale hjerner vil blive indledt om få måneder.

Forskere vil i gang

Kliniske forsøg med mennesker med symptomer på Alzheimers sygdom er dog ikke planlagt endnu. Det kan komme til at tage flere år, men forskerne er indstillet på at komme i gang med det samme:

”Vi bliver nødt til at arbejde hurtigt, og vi er nødt til at gøre det rigtigt,” siger Gary E. Landreth til Washington Post.

Det anslås, at over 24 mio. mennesker på verdensplan er ramt af demens - heraf over halvdelen af Alzheimers sygdom - med en årlig stigning på 4.6 millioner nye tilfælde.

I 2040 vil antallet være steget til over 80 mio. mennesker.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier