MedWatch

Minister skal redegøre for holdning til regioners afvisning af Spinraza

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby er i dag kaldt i samråd om Medicinrådets afvisning af lægemidlet Spinraza til behandling af børn med muskelsvindsygdommen SMA.

Minister Ellen Trane Nørby er i dag kaldt i samråd om Danske Regioners afvisning af lægemidler Spinraza. | Foto: Flemming Leitorp

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) får i dag mulighed for at gøre rede for sin holdning til Medicinrådets afvisning af lægemidlet Spinraza.

Det sker ved et samråd i Folketingets Sundhedsudvalg.

Samrådet sker på foranledning af Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen, der forud for samrådet har stillet ministeren en række skriftlige spørgsmål om regionernes afgørelse om ikke at tilbyde lægemidlet som standardbehandling af børn med muskelsvindsygdommen SMA.

Blandt andet ønsker DF-politikeren ministerens svar på, om afvisningen er sket i overensstemmelse med Folketingets syv principper for prioritering inden for sygehusmedicin, der blandt andet sikrer patienter en individuel vurdering i forhold til valg af behandling og lægernes frie ordinationsret. Er dette ikke tilfældet, ønsker Jeppe Jakobsen at få klarlagt, om ministeren kan og vil gribe ind over for regionerne.

Han mener, at problemet ligger hos regionerne, som ifølge Jeppe Jakobsen har lavet en struktur, der gør, at det er nærmest er umuligt for læger at have en fri ordinationsret, som ellers har været et grundprincip i det danske sundhedsvæsen.

”Det var lige præcis dét, vi forudså, da man oprettede Medicinrådet og nedfældede de syv principper. Med dem blev klart, at der skal tages et særligt hensyn, og at der skal være en mulighed for den enkelte læge til at ordinere den medicin, som lægen vurderer er den rigtige til den enkelte patient. Som det er i dag, er det ikke muligt,” siger Jeppe Jakobsen til TV2 News.

Afvist to gange

Spinraza er godkendt til standardbrug i flere af Danmarks nabolande, mens Medicinrådet herhjemme af to omgange har afvist at godkende midlet til regelmæssig brug.

Første gang i oktober sidste år og siden i slutningen af januar i år.

Begge gange under henvisning til dels prisen fra Biogen, der blev vurderet til at være ”urimelig høj”, og dels effekten som Medicinrådet ikke vurderede, at Biogen leverede tilstrækkelig stærk dokumentation for.

Biogen valgte efter første afvisning at sænke prisen på Spinraza, så den lå på niveau med den pris, som Biogen har aftalt med såvel de norske og svenske sundhedsmyndigheder.

Ifølge tal fra Amgros, regionernes fælles indkøbscentral, vi det koste sygehusene 65 mio. kr. om året om et år og 250 mio. kr. om fem år baseret på listeprisen at behandle de danske SMA type II patienter.

Samrådet finder sted tirsdag den 3. april 2018 kl. 16.00 på Christiansborg.

Medicinrådet vil alligevel lave ny vurdering af Spinraza

Medicinrådet afviser møde med Biogen om Spinraza

Biogen vil i ny dialog med Medicinrådet om Spinraza 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier