MedWatch

Den skingre hylen

KLUMME: Findes der mon en vaccine imod blind og ubegrundet frygt?

Foto: Privat

Jeg har med målløs undren fulgt den hjemlige debat om ulve. Undervejs har tanken strejfet mig, at den skingre hyletone minder om noget, jeg har hørt før. Dengang var det vacciner, der stod for skud. Nu er det ulve. Bogstaveligt talt.

Først kom de fakta-resistente påstande om, hvor farlig ulven er for mennesker. Så fulgte de hårrejsende politiske udmeldinger, hvor ulve blev nævnt i samme sætning som kamphunde og stemplet som “et af verdens værste rovdyr”.

Kulminationen blev en ny forening, hvis navn og erklærede mål er: Ulvefrit Danmark! Da mange af os tænkte, det umuligt kunne blive værre, gjorde en 66-årig mand i Ulfborg sig selv til krybskytte og skød en hunulv. På sociale medier blev der løsnet endnu flere skarpe skud: Dødstrusler, hån og uhøvisk tale fyger nu som mortérgranater fra den ene skyttegrav til den anden.

Imens padler politikere fra de bagerste rækker rundt i rørt vande med krav om at bygge hegn og bure vilde dyr inde. Stik imod videnskab, al sund fornuft og international lov for den sags skyld.

Fupnummer er gangbar mønt

Debatten om ulve vækker dystre minder.

I 1998 kom Andrew Wakefield på alles læber, da han mente at kunne påvise sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme. Hans såkaldte forskning viste sig at være forfalsket og fabrikeret til lejligheden, men da var skaden sket og mistanken sået. 20 år senere er Wakefields fupnummer stadig gangbar mønt i dele af antivaccinebevægelsen.

Et årti senere var den så gal igen. Da HPV-vaccinen blev indført i Danmark i 2009 blev den taget imod som den videnskabelige sensation den retteligen var og er: En vaccine imod kræft! Kan man ønske sig mere?

Men antivaccinebevægelsen ønskede sig mindre og gik til angreb med en giftig blanding af pseudovidenskab og mytomani… ridende på ryggen af effektiv kommunikation via sociale medier.

I Danmark styrtdykkede tilslutningen til HPV-programmet fra omkring 90 pct. til 25 pct., da den var lavest.

Risikoen for dommedag er fifty-fifty

Videnskabsfolk tog sig til hovedet. Myndigheder rev sig i håret. Vaccineskeptikernes løse og udokumenterede påstande om sammenhæng mellem HPV-vaccine og kronisk træthedssyndrom fandt vej til stort set alle medier… og snart efter kulminerede miseren med en TV2dokumentarudsendelse, hvor det blev antydet, at den vaccine, som skulle redde unge kvinder fra at dø af livmoderhalskræft, nu i stedet havde sendt dem lukt ind i en mørk ikke-tilværelse.

Desperate forældre fortalte, hvor sunde og raske deres døtre var… indtil den dag de blev vaccineret med HPV-vaccinen. Fra glad sportsudøver til livstræt kørestolsbruger.

Myndigheder, medicinalvirksomheder og læger talte evidens, men det er en dialekt, som dele af befolkningen ikke kan eller ikke vil forstå. Den, som er i sine følelsers vold, giver pokker i statistik, fakta og kliniske forsøg.

Der sker noget forunderligt, når videnskab møder virkelighed.

Nogle vil måske huske debatten mellem en videnskabsmand og en skeptiker, som diskuterede risikoen for en altødelæggende ulykke ved CERN-partikelacceleratoren nordvest for Genève i Schweiz. I TV-studiet forklarede videnskabsmanden, at risikoen for at skabe et sort hul, der ville opsluge planeten og måske hele universet var minimal… nærmest at sammenligne med fri fantasi. Skeptikeren fejede videnskabsmanden af bordet: “Nej, risikoen er 50 pct. Enten går det godt… eller også går det galt. Fifty-fifty”.

Viljen til at overvinde vores frygt

Nu rejser vaccinerne sig langsomt efter i flere omgange at være blevet slået halvt omkuld af køkkenbords-videnskab. Nogle få hard-linere i antivaccinebevægelsen kører helt ud over kanten med “økologiske” argumenter, såsom at det styrker børns immunforsvar at få mæslinger og andre børnesygdomme. Alle med bare en smule forstand på vacciner ved, at det forholder sig stik modsat: Vacciner styrker børns immunforsvar, sygdom svækker børns immunforsvar.

Og så er vi tilbage ved begyndelsen: Nu er det ulvene, som gør nogle af os bange. Findes der mon en vaccine imod blind og ubegrundet frygt? Jeg ville ønske, at der gjorde.

Som en kvindelig journalist skrev på Facebook forleden:

“Frygt har hjulpet os mennesker til at overleve. Videnskab og viljen til at overvinde vores frygt har givet os civilisation og udvikling”.

Medicinalindustriens Gordon Gekko er kommet til Danmark

Syv år i medicinalindustrien kogt ind til en Maggi-terning

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier