MedWatch

Ambu-konkurrent har bestukket sig til salg af medicinsk udstyr

En amerikansk konkurrent til danske Ambu har valgt at indgå et milliardforlig i en bestikkelsessag, hvor man har betalt læger og hospitaler i USA til at fremme salget af selskabets medicinske udstyr.

Foto: Colourbox

En opsigtsvækkende sag er blevet afsluttet i den amerikanske medioindustri, hvor teknologivirksomheden Olympus, der også har en medicoafdeling, har indgået et milliardforlig i en stor bestikkelsessag. Ifølge The Wall Street Journal er det Olympus' amerikanske enhed, der nu har indrømmet at have bestukket læger og hospitaler i USA til at fremme salget af selskabets medicinske udstyr.

Ifølge The Wall Street Journal er bestikkelsen primært blevet brugt til at fremme salget af selskabet endoskoper, hvor danske Ambu er konkurrent. Ifølge anklagerne skulle de amerikanske "kickbacks" have genereret et salg på 600 mio. dollars i salget hos Olympus mellem år 2006-2011, og 230 mio. dollars i bruttofortjeneste.

Olympus har indvilliget i at betale 623,2 mio. dollars - eller 4,3 mia. kr. - i civil- og strafferetlige sanktioner. Anklagere har kaldt det for det største forlig under de føderale "anti-kickback laws", der forbyder udveksling eller tilbud om bytte af værdier mod belønning eller fremme i forhold til sundhedsplejeprogrammerne. Det er samtidig det største forlig indgået af et medicoselskab, lyder det fra anklager Paul J. Fishman.

"Der var et forholdsvist udbredt mønster fra selskabets side, hvor man brugte forskellige former for økonomiske fordele - kontanter, rejser, aftaler om rådgivning - for at få læger, hospitaler og andre sundhedsudbydere til at købe deres produkter," siger Paul J. Fishman, advokat for New Jersey, til The Wall Street Journal.

Sagen blev startet tilbage i 2010 af en whistleblower - selskabets tidligere chief compliance officer.

Forsiden lige nu

Novartis-skandale når den græske regering

Anklagerne om at Novartis har bestukket embedsmænd for at få markedsfordele i Grækenland har nu udviklet sig til en politisk skandale, hvor beskyldninger og sagsanlæg fyger gennem luften mellem politiske modstandere.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier