MedWatch

FDA-nøl i amerikansk medico-skandale

Det tog 17 måneder før de amerikanske sundhedsmyndigheder fik advaret læger og offentligheden om livstruende bakterier.

Foto: Haraz N. Ghanbari/AP/POLFOTO/arkiv

Det der bør fungere som patienter og forbrugeres vagthund på sundhedsområdet, den amerikanske sundhedsmyndighed, FDA, har fejlet. Det skriver The Wall Street Journal.

Det tog nemlig 17 måneder for FDA at advare læger og offentligheden, da flere hospitaler i 2013 oplevede udbrud af dødbringende, resistente bakterier hos patienter, der havde været i kontakt med en type endoskoper, der kaldes duodenoskop. Det fremgår af en rapport udfærdiget af Demokraterne i det amerikanske senat, som blev offentliggjort i sidste uge.

Allerede i september 2013 havde personalet på Seattle Hospital sporet en klynge af antibiotikaresistente bakterier til duodenoskoperne, men det var først i februar 2015, at FDA udsendte en offentlig advarsel.

Endoskoperne, der blev genbrugt under operationer og undersøgelser, blev ikke rengjort og desinficeret ordentlig efter brug, hvilket fik bakterierne til at sprede sig.

Forældet system

Ifølge rapporten har der fra 2012 til foråret 2015 været mindst 25 tilfælde af bakterieresistente infektioner, som har gjort 250 mennesker syge på verdensplan. Rapporten peger på, at FDAs bivirkningsdatabase er forældet, og at producenter og hospitaler er for langsomme og ikke rapporterer godt nok, når der sker den slags episoder. 16 hospitaler oplevede udbrud af resistente bakterier, men slog generelt ikke alarm til myndighederne.

Producenterne af skoperne er de tre medicoselskaber Olympus, Pentax og Fujifilm, og skandalen har givet danske Ambu vind i sejlene på det amerikanske marked, fordi Ambu fremstiller engangs-skoper, der ikke skal rengøres efter brug, men i stedet bare kan smides ud.

Smittekilde til amerikanske medicoskandaler muligvis fundet

Smittekilde til amerikanske medicoskandaler muligvis fundet

FDA angriber medicoselskaber - godt for Ambu?

Ambu-CEO: Stort potentiale på det amerikanske marked

Forsiden lige nu

Dansker til tops i Hansa Medical: "Det er meget sjovere at bygge noget op"

Søren Tulstrup sagde tirsdag ja til sit femte job som adm. direktør i medicinalindustrien, da han trådte til som topchef i svenske Hansa Medical. "Jeg kan godt lide forandringer og kraftig vækst," lyder forklaringen fra den tidligere militærmand, der gerne vil sende Hansa Medical ned ad samme sti som Amgen og Shire.

Novo Nordisk om problembarn: Vi kan gøre det til en stærk forretning

Novo Nordisks aktionærer udtrykte generelt tilfredshed med medicinalselskabet på dets generalforsamling torsdag, men flere påpegede også, at der skal ske noget med den pressede biopharm-forretning. Både topchef og bestyrelseformand har stor tro på forretningsdelen, som man ikke har nogen planer om at sælge fra.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier