MTIC opruster inden for fire områder

Den danske sundhedsklynge MedTech Innovation Consortium er klar med strategien for de næste tre år, der særligt kommer til at fokusere på fire specifikke områder inden for sundhedsområdet. Derfor vil nogle virksomheder måske se sig en smule nedprioriteret i de kommende år.

Den midtjyske sundhedsklynge Medtech Innovation Consortium (MTIC), der hjælper midtjyske sundhedsvirksomheder med at skabe vækst og samarbejde i regionen, har efterhånden en del gode år på bagen. Faktisk har man i MTIC opnået så mange positive resultater, at Region Midtjylland tidligere på året meldte ud, at regionen selv, dens kommuner samt Aarhus Universitet og VIA University College havde indgået i et forpligtende partnerskab med MTIC.

Tirsdag var det så blevet tid for Trine Winterø, direktør for MTIC, til at lancere strategien for 2015-2018 for en forsamling af partnere og og andre interesserede i Silkeborg.

”Det vigtigste er, at alle aktørerne er blevet samlet i et forpligtende samarbejde. Det vil sige, at de er med til at finansiere MTIC, så de sidder også i bestyrelsen og med til at beslutte hvilke projekter, som der skal fokuseres på fremover,” forklarerede Trine Winterø efterfølgende til MedWatch om den nye struktur i MTIC.

Nedprioritering af visse områder

I 2015-2018 er det særligt fire områder, som kommer til at være fokus for MTIC og dens partnere: Aldring og demens, overgange (de forskellige sektorer imellem), forebyggelige genindlæggelser og rehabilitering.

For at vælge de fire fokusområder har MTIC været igennem en længere proces, blandt andet med deres nye bestyrelse, men også de forskellige aktører, kommunerne, AU, VIA og hospitalerne for at høre, hvilke problemer de sad med. Ud af det kom der en bruttoliste på 20-30 områder, som MTIC og dets partnere har sorteret ud fra.

”De fire områder, som vi har valgt, er nogle af de områder, der koster flest penge og flest hænder i øjeblikket, og det er i en grad, som vi ikke har råd til i fremtiden, hvor vi får færre hænder og flere ældre. Så nu bliver fokus at se på, hvilke muligheder vi har for at holde serviceniveauet med de udfordringer,” siger Trine Winterø. 

Dermed kommer MTIC først og fremmest til at arbejde med de virksomheder, som kan løse opgaver inden for de fire valgte fokusområder.

”Det betyder måske også, at vi kommer til at bruge færre kræfter på dem, som ikke kan løse de opgaver, men vi kommer ikke til at slippe dem helt. Det bliver måske en fordeling af tid og ressourcer på 80/20 pct.,” siger Trine Winterø. 

Ikke kun midtjysk fokus 

Som udgangspunkt er det meningen, at MTIC i særlig grad skal fremme væksten i Region Midtjylland ved at bygge bro mellem de offentlige institutioner som hospitaler eller plejehjem og private virksomheder inden for medico- og velfærdsteknologi.

Derfra skal parterne gå sammen om at finde løsningen på de problemer, som institutionerne har, hvilket for eksempel kan komme i form af nye digitale systemer eller medicinsk udstyr. Fordi fokus er på at finde løsningerne i sektoren, så er MTIC dog også mere end villige til at engagere private virksomheder, der ikke har sin dagligdag i det midtjyske.

”Vi vil som regel altid gå til de midtjyske virksomheder først, men hvis de ikke kan eller vil løse opgaverne, så går vi til andre. Fokus for MTIC er jo ikke kun at skabe vækst hos de midtjyske virksomheder, men også at skabe de rigtige løsninger og produkter til sundhedssektoren,” siger Trine Winterø.

Med den nye struktur vil MTIC blandt andet også komme til at overtage noget af Business Region Aarhus, fortsætte med MTIC masterclasses og videreudvikle de netværk, som klyngen har lavet i hospitalssektoren. Det er for eksempel med Horsens sygehus, som MTIC har arbejdet tæt med igennem årene, og Randers, hvor man også har søsat mange initiativer. 

Lavthængende projekter

Trine Winterø fortæller, at MTIC groft skitseret kommer til at arbejde i inden for tre forskellige stadier: Videreføre, overføre og udvikle.

”Videreføre handler meget om de lavthængede projekter, dem som er blevet udviklet lokalt i kommunerne til at løse lokale problemstillinger, men som så er strandet. Vi har for eksempel set en masse nye løsninger til demens. Det kan måske virke forbløffende simpelt at videreføre til f.eks. andre kommuner, men det er det sjældent, så den slags projekter skal vi have støttet,” forklarer Trine Winterø. 

På den lidt længere bane bliver det at overføre. Med det menes der for eksempel app-teknologi eller lignede, som er udviklet til ét sygdomsområde eller én type opgave, men som har potentiale til at bruges i andre områder eller andre sektorer.

”Den sidste, udvikling, siger måske lidt sig selv, men det drejer sig selvfølgelig om at bygge nye projekter op for grunden og få dem skaleret,” siger Trine Winterø.

Nye udfordringer i samarbejdet

Medtech Innovation Consortium har i de første mange år af sin levetid opereret som en selvejende fond, fiansieret af blandt andet EU's strukturfonde og Vækstforum Midtjylland. Med den nye bestyrelse og de forpligtende partnerskaber kommer det til at ændre sig, men Trine Winterø understreger dog, at MTIC holder fast i sine særlige egenskaber.

”Som organisation ligger vi stadig midt i mellem de forskellige sektorer, hvilket er en af de store forcer ved MTIC, for vi bevæger os frit i mellem dem,” siger hun.

Det betyder ikke, at hun er blind overfor, de gnidninger, der kan opstå, når man skal få de forskellige kommunale, regionale og universitetsaktører til at arbejde sammen.

 Medicobranchen og det offentlige har brug for hinanden, men… 

”Det bliver en stor udfordring at få alle de her aktører ind på den samme spilleplade og så efterfølgende koble erhvervslivet på, men det ved alle, når man går i gang med den her slags projekter, så jeg er sikker på, at de nok skal lykkes. Derudover giver os også en fordel, at de alle har valgt at bakke seriøst op om MTIC,” siger Trine Winterø.

 Sundhedsklynge opruster

 Midtjysk sundhedsklynge spirer

 MTIC: Fem faldgruber i hospitalsinnovation 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også