Midtjysk sundhedsklynge spirer

Ambitionen er, at den midtjyske sundhedsklynge vokser sig til et internationalt klyngeniveau. Trods en række udfordringer, træge kapitalår og langt til målet tager klyngen solide skridt fremad, viser analyse.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kampen for at gøre det midtjyske til et spirende miljø af kompetente forretningsfolk, sundhedspersoner og universitetsforskere inden for sundhedsområdet fortsætter, og anstrengelserne bærer i nogen udstrækning frugt.

Det viser en evaluering fra konsulentfirmaet Iris Group, som har kortlagt fremskridtene i klyngen over de seneste år.

Den midtjyske sundhedsklynge bestod i 2008 af 130 virksomheder. Det tal voksede i 2010 til 151 firmaer og videre til 178 virksomheder ultimo 2012. Specielt antallet af medicoselskaber er vokset i området, hvor der er sprunget 19 nye forretninger ud fra 2008 til 2012.

Men på trods af den konstante fremgang i antallet af virksomheder har den samlede omsætningsfremgang tydeligt mærket krisens spor. Fra 2008 til 2010 mistede klyngen omkring 500 ansatte, men nøgletallene viser, at de arbejdspladser næsten er hentet hjem igen ved udgangen af 2012.

Eksport i fokus

Omsætningen i klyngen er steget fra 5,7 mia. kr. i 2008 til 6,2 mia. kr. i 2012. Her har et stigende eksportfokus for virksomhederne spillet en afgørende rolle, peger analysen på. Andelen af virksomheder, der har en omsætning, og som eksporterer, er steget fra 56 pct. i 2008 til 72 pct. i 2012. Samtidig afdækker analysen, at det samlede kompetenceniveau i klyngen er løftet betydeligt.

Men ambitionen om at nå et internationalt klyngeniveau har fortsat lange udsigter.

”Beskæftigelse og omsætning er stadig forholdsvis beskeden i international sammenhæng. Men flere indikatorer peger den rigtige vej. Antallet af virksomheder og produkter er stigende samtidig med, at klyngens kompetencer er løftet,” skriver Iris Group.

Klyngen lever ikke op til Vækstforums vækstambitioner i den seneste erhvervsudviklingsstrategi inden for velfærdsteknologi i Midtjylland, hvor målene er årlige vækstrater i omsætning og beskæftigelse på hhv. 12 og 5 pct. i perioden 2010-2020. Her skal krisens indflydelse på årene 2008-2012 dog holdes for øje.

Langt til mål

Trine Winterø er adm. direktør for det offentligt finansierede klyngeinitiativ Medtech Innovation Center (MTIC), der blandt andet hjælper med at bygge bro mellem virksomheder og hospitaler for at booste erhvervslivet på sundhedsområdet. MTIC er et af de initiativer, der skal gøde klyngen og hjælpe den frem mod målet.

Hvor langt er Region Midtjylland fra at nå op på internationalt klyngeniveau?

”Der er et godt stykke vej endnu. Man skal kigge på, hvad substansen er. Der er de rigtige takter i Region Midtjylland, men en stor del af industrien ligger desværre i København. En måde klynger fungerer på er med udveksling mellem det kommercielle miljø og forskningsmiljøet. Sådan noget sker i langt højere udstrækning i København end i Region Midtjylland,” siger Trine Winterø til MedWatch.

Trods de lange udsigter konkluderer evalueringen, at den spirende udvikling giver grundlag for at tro, at visionen om at skabe en stærk international klynge faktisk kan realiseres. Det er også MTIC's klare overbevisning. 

”I Region Midtjylland ligger der et af landets bedste universiteter og flere rigtig gode hospitaler, og så kniber det en smule med mængden af de sundhedsteknologiske virksomheder. Det med at skabe et dealflow og en pipeline sammen med virksomhederne er det, vi er sat i verden for at gøre. Det skal nok kunne lade sig gøre. De gode idéer er der, så noget af det sværeste er at få rigtige kompetencer tilført virksomhederne og få gjort nogle af de rigtige ting på de rigtige tidspunkter,” siger Trine Winterø.

Hun peger på, at der i forhold til det københavnske sundhedsmiljø ikke er den samme kritiske erfaringsmasse. Hovedparten af den danske kapital og kompetencer inden for sundhed ligger i øjeblikket i København sammen med centraladministrationen.

"Alle de ting betyder noget for, hvor hurtigt og hvor slagkraftigt man kan få bygget tingene op," fastslår hun. 

 Erhvervsinitiativ kan fostre halv milliard til jysk klynge 

 Så slemt er ”dødens gab” i midtjysk klynge 

 

Tabeller: Iris Group

 Investeringsdirektør: Kom nu sygeplejersker 

 Sundhedsklynge vil ud på flere hospitaler

 Penge og jura spærrer for innovation på hospitalet 

 MTIC: Fem faldgruber i hospitalsinnovation 

 Grøde i midtjysk life science 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også