Danskere vil opereres af robotter

Robotassisteret kirurgi er så populært, at det skaber ventelister. Men teknologien har dog mødt udfordringer undervejs.
Foto: Phil Beard / Stock.Xchng
Foto: Phil Beard / Stock.Xchng

Hvis kirurger og patienter har valgmuligheden mellem en operation, der bliver foretaget af en kirurg eller en assisteret robot, vælger mange robotten, skriver Ingeniøren.

”Det er en meget populær operation både for kirurger og patienter. Vi møder jævnligt patienter, der er villige til at vente seks til otte uger på en robot frem for en uge på en 'gammeldags' operation. Folk har på forhånd orienteret sig på nettet og kan se fordelene ved robotassisteret kirurgi,” siger Henrik Jakobsen, overlæge på Herlev Hospital ved Urologisk Afdeling, til Ingeniøren.

I Danmark er der omkring 12 assisteret robotter, og populariteten er ikke ubegrundet, da der er mange fordele ved robotten. Computeren i robotten kan f.eks. oversætte kirurgens håndbevægelser til bittesmå bevægelser, hvis det drejer sig om en mikro-operation på et organ. Samtidig kan robotten sortere rystelser på kirurgens hænder væk.

80 procent af prostataoperationer i Danmark bliver foretaget med robotter i dag. Robotten er lavet af Intuitive Surgical og kaldes 'da Vinci'. Den har i alt fire arme, der kan styres af en kirurg.

Brugen af robotter stoppede midlertidigt

Som MedWatch tidligere har berettet, stoppede de danske hospitaler I juni måned i 2012 midlertidigt alle operationer med da Vinci robotten. Baggrunden var, at der efter en undersøgelse var konstateret mulige problemer med kvaliteten af de kirurgiske instrumenter, som bruges på robotten.

Det oplyser Aalborg Sygehus, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Rigshospitalet, Herlev Hospital og Sundhedsstyrelsen i en fælles pressemeddelelse.

”Det skyldes bl.a. ujævnheder på instrumentoverflader, som muligvis kan gøre det vanskeligt at sikre sterilitet. Ophøret er forebyggende, og blandt de hospitaler, som benytter da Vinci-robotten, er der ikke konstateret bivirkninger hos patienter som følge af operationer med robotten,” hed det i en fælles pressemeddelelse fra Aalborg Sygehus, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Rigshospitalet, Herlev Hospital og Sundhedsstyrelsen.

En uvildig undersøgelse og yderligere dokumentation fra fabrikanten Intuitive Surgical fik dog de fem danske robotcentre til i juli måned 2012 at genoptage operationer med da Vinci-robotterne.

Intuitive Surgical trukket i retten

Det har dog været mere modvind for den amerikanske medicovirksomhed, der blev trukket i retten af aktionærerne i juni 2013, der mente, at selskabet havde tilbageholdt negative oplysninger, og dermed havde fastholdt en kunstig opskruet aktiepris.

Sagsøgningen drejede sig netop da Vinci robotten, hvor aktionærerne beskyldte selskabet og 9 af dets direktører for at skjule effekt- og sikkerhedsproblemer, mens man offentliggjorde ”rekordstore økonomiske resultater kvartal efter kvartal”, skrev aktionærerne i stævningen.

I separate sager er Intuitive Surgical også blevet sagsøgt af en række amerikanske patienter pga. påståede personskader fra da Vinci-udstyret.

Læs hele artiklen fra Ingeniøren her.

 Medicoselskab sagsøges af sine aktionærer

 Robotter genoptager arbejdet på danske hospitaler

 Robot-operationer erstattes af kirurgi

 Her er USA’s 3 mest profitable medico-selskaber 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også