App-iværksætter vil sende live fra ulykkestedet til 112

Dansk iværksætter vil udbrede en app, der via folks smartphones skal gøre det muligt sende video og GPS-koordinator direkte fra ulykkested til alarmcentralen.
Foto: colourbox
Foto: colourbox

Når der bliver slået alarm på 112, så er det oftest sekunder, der tæller. Mange har dog ikke modet til at træde til.

Det er baggrunden for iværksætteren Jonas Campaus projekt AidEye. Med en app ønsker han at gøre det muligt via sin smartphone at sende video direkte til alarmcentralen – lidt i stil med et videoopkald over Skype. På den måde vil folk kunne få bedre rådgivning på stedet, inden udrykningen når frem.

”Mine personlige erfaringer fra sådan nogle situationer er, at folk ofte tøver, fordi de ikke ved, hvordan de skal give førstehjælp. Det håber vi at lave om på med AidEye. Det vil kunne give mulighed for den vejledning fra alarmcentralens side, der forhåbentlig kan få nogle flere til at turde at træde til,” siger Jonas Campau, der har en fortid som fysioterapeutstuderende, men sprang fra til fordel for en uddannelse som business development ingeniør på Aarhus Universitet.

Efterspørgsel fra Region Midtjylland

Ifølge Jonas Campau har han været i kontakt med Region Midtjylland om konceptet, og projektet deltog desuden sidste år i iværksætterarrangementet MedCare i Århus. Projektet har desuden opbakning fra Medtech Innovation Center (MTIC) i Århus. Projektleder Klaus Veng Kristensen fra MTIC oplever en stor efterspørgsel på løsninger som AidEye.

“Vi rådgiver Jonas Campau i forhold til, hvor han er i idéfasen og formidler nogle kontakter, som der er relevante at snakke med. Blandt andet Præhospitalet i Region Midtjylland,” siger han og tilføjer:

“Der er en klar efterspørgsel på en løsning som den her. Så sent som for tre uger siden efterlyste Præhospitalet værktøjer til at kunne se ud på skadestedet,” siger Klaus Veng Kristensen.

Besparelse ved mindre akutte situationer

Jonas Campau anerkender, at der kan være en udfordring, hvis det vil kræve, at den enkelte borger skal have installeret en særlig app til ulykker. Han ser heller ikke nødvendigvis AidEye som en selvstændig app, men ser den eventuelt også som en tilføjelse til eksempelvis den officielle 112-app, hvor brugerne kan sende de præcise GPS-koordinater for ulykkesstedet til alarmcentralen, eller som en service i forbindelse med 1813-tjenesten. Det vil ifølge Klaus Veng Kristensen også kunne vise sig som en fordel i forhold til den mindre akutte behandling.

“I mange tilfælde vil myndighederne også kunne spare penge ved at undgå indlæggelser, hvis vagtlægen med videoforbindelse kan give den rette rådgivning i de mindre alvorlige henvendelser. Næste skridt for projektet er nu at få lavet den prototype, der kan teste brugssituationen,” siger han.

Industrien vil tættere på strategi for telemedicin

Læger: It-fejl bringer syge i fare

App skal hjælpe unge diabetikere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også