Linak-chef: "De blev alle sammen ligblege"

For Bent Jensen, adm. direktør i Linak, lå det i kortene at overtage hjælpemiddel-koncernen. Men det tog ham ti år at nå frem til, hvordan fremtiden skal se ud for familievirksomheden, når han træder af.
Foto: Carsten Andreasen
Foto: Carsten Andreasen

”Da jeg blev halvtreds, gik det op for mig, at man nok ikke lever evigt,” siger Bent Jensen, direktør for hjælpemiddelkoncernen Linak, ved revisionskoncernen EY’s arrangement Entrepreneur Of The Year fra podiet til en debat om vækst i generationer.

For ti år siden følte han sig tvunget til at begynde at tænke på, hvordan han kunne overlevere virksomheden, så det var til alles bedste.

”Først kan jeg huske, at jeg tænkte, at jeg hellere må sælge skidtet, for ellers slipper jeg aldrig af med det igen, jeg får aldrig fred og ro. Men så tænkte jeg dybere og fandt ud af, at jeg slet ikke vil af med den. Hvis jeg kom af med den, så kom jeg også væk. Jeg kunne ikke bare blive der,” siger han.

Afklaret efter ti år

Linak producerer blandt andet systemer til hæve-sænke-borde og hospitalssenge. Og de gør det med så stor succes, at koncernen sidste år lavede et overskud på 272 millioner kroner efter skat af deres omsætning på 2,2 milliarder. I holdingselskabet ligger der i øjeblikket 5 mia. kr. som familieformue.

Blandt overvejelserne var blandt andet at lave et joint venture, men den endelige løsning blev en, hvor familien spiller en afgørende rolle.

”Efter ti år er jeg blevet afklaret både med familien og mig selv, at det skal forblive en familieejet virksomhed. Det har jeg det faktisk rigtig godt med. Jeg får ikke så mange penge ud af det, som jeg ville få ellers, men altså. Hva’ fan’,” siger jyden fra Guderup ved Als, Sønderjylland.

Ligbleg flok

På det årlige møde, hvor Linak trækker alle direktører hjem til Danmark fra hele verden, afslørede han sine planer for koncernens fremtid.

”Så kunne jeg sige til dem, at jeg havde solgt to tredjedele af virksomheden til to asiater. De blev alle sammen ligblege," fortæller Bent Jensen og tilføjer: "Men det er fordi, jeg har to dejlige døtre fra Korea,” siger han grinende og fortæller, at flokken derefter blev mærkbart lettet.

Hvor de to døtre sidder på hver sin tredjedel, skal den sidste tredjedel ejes af en fond, der blandt andet skal styres af medarbejderne.

”Mine døtre har en tredjedel hver, og så kommer der en fond i spil, når min kone og jeg engang er helt døde. Det gør vi for, at døtrene skal have noget at spille op til. Det tror jeg bliver rigtig sundt, at det ikke kun er dem, der ejer det 50/50,” siger Bent Jensen og fortsætter:

”Det tror jeg ville være en farlig konstellation for fremtiden. Vi gik meget efter en løsning, hvor vi kunne sikre virksomhedens tilstedeværelse i Danmark i Guderup og dermed vores medarbejderes arbejdsplads samtidig.”

Kortlagt fremtid

Da Bent Jensen i 1976 selv stod til at skulle overtage Linak, der dengang hed Christian Jensen Maskinbygger, stod valget om at gå i faderens fodspor meget tydeligt som værende oplagt. 

”Jeg ville da så gerne have været ude at opleve verden, men det fik jeg så ikke lov til, fordi min far var blevet angrebet af gammelhed og ville have mig hjem og i gang. En uge efter, at jeg havde dimitteret fra teknikum, sagde han: Nu er det din tur.”

Bent Jensens døtre, Maria og Ditte, kommer ikke til at sidde med driften, kun som en del af bestyrelsen. De har begge valgt andre veje.

 Linak-formuen vokser

 Nu skal sengen i hjemmet være intelligent

 Rigmand vil give tredjedel af milliardfirma til ansatte 

 Linak måske foran kinesisk gennembrud

 På Linak taler medarbejderne, mens ledelsen lytter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også