MedWatch

Kontaktlinse med zoom giver supersyn

Forskerhold har udviklet en kontaktlinse, der kan zoome 2,8 gange ind på et objekt.

Foto: Colourbox

Amerikanske og schweiziske forskere har fremstillet en kontaktlinse, der kan give supersyn ved hjælp af en indbygget zoomfunktion. Det skriver Ingeniøren.

Kontaktlinsen kan hjælpe brugeren med at zoome 2,8 gange ind på et objekt. Sammenlignet med lignende forsøg er det lykkedes forskerne at fremstille en ret tynd linse, der er 1,17 mm tyk – en tykkelse og et materiale, der minder om gammeldags kontaktlinser fremstillet i polymeren PMMA.  Ved tidligere forsøg på at udvikle lignende linser, har de været 4,4 mm tykke, så der knap var plads til dem i øjet.

Bæreren af kontaktlinsen kan se almindeligt gennem et hul i midten, mens den ydre ring på linsen kan bruges som en slags teleskop.

Ældre skal kunne læse igen

Zoomfunktionen fungerer ved at lade lyset trænge ind i kanten af kontaktlinsen, hvorefter det bliver kastet rundt fire gange inde i linsen ved hjælp af små aluminiumsspejle. Herefter bliver lyset sendt til kanten af nethinden bag ved øjeæblet, hvor billedet vil synes næsten tre gange tættere på.

At sætte zoomfunktionen i gang med de nye kontaktlinser kræver dog et sæt 3D-briller, som benytter polarisering for at opnå 3D-effekten. Hullet i midten af linsen er nemlig dækket af et polariseringsfilter, og derfor får brillerne øjnene til ’at skifte billede’.

Forskerne mener, at linserne vil kunne bruges til at give ældre med forkalkning i øjnene en mulighed for at kunne læse igen. Næste udfordring bliver at få gjort linserne mere behagelige ved muligvis at bruge nutidens linsemateriale.

 Er vi på vej mod "biologisk udødelighed"? 

 Stamcelleforsøg giver håb til blinde

 Medicinalselskab køber kontaktlinsefirma i milliardhandel

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier