Velfærdseksport kræver private aktører

Ifølge Vækstteamets formand og en CBS-professor kommer politikerne ikke uden om at inddrage private aktører i højere grad på velfærdsområdet, hvis man vil gøre alvor af ambitionerne om eksportvækst inden for velfærdsteknologi.

Flere private aktører med friere rammer end i dag. Det er forudsætningerne for, at regeringen kan gøre alvor af sine ambitioner om at tjene penge på dansk knowhow inden for velfærdsområdet, i eksempelvist et bugnende kinesisk marked.

Det er udmeldingen fra både vækstteamets formand, koncernchef i Falck Allan Søgaard Larsen, og CBS-professor Carsten Greve.

"Politikerne bliver nødt til at spørge, om vi virkelig vil  det her. Hvis vi synes, at den her type opgaver ligger bedst i offentlig regi, så skal vi ikke snakke mere om det. Hvis man omvendt gerne vil det her, så er man nødt til at lave nogle strukturer, der fremmer det," siger Allan Søgaard Larsen til Børsen og tilføjer:

Ingen kommunal eksport til Kina

"Hvis man har den ambition, at man gerne vil udvikle det her område, så er vi nødt til at få de private aktører meget tættere ind. For lige meget, hvor dygtigt drevet et offentligt plejehjem er i kommune, så er det jo ikke sådan, at den pågældende kommune går ud og ekspanderer til Kina."

Hvis eksporten skal blive en succes, er man nødt til at tænke ud over de étårige budgetter.

"Man skal give plads til, at nogle virksomheder kan komme ind. På et dansk plejehjem, hvor en kommune står for hele driften, tror jeg ikke, man når så langt. Man bliver nødt til at give plads til, at nogle private virksomheder kan udfolde sig," siger professor ved CBS, Carsten Greve.

 Kommuner vil investere massivt i velfærdsteknologi

 Industrien tilfreds med vækst-anbefalinger, men..

 Kolind: Her er de største barrierer for velfærdsteknologi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også