Medicofirma henter 27 mio. kr. fra investorer

En dansk udviklet "blodprop-alarm" er rykket et stort skridt nærmere markedet. Kendte investorer står bag selskabet Acarix, herunder topaktør fra medicobranchen. Bestyrelsen modnes til nye tider.
Foto: PR
Foto: PR

Positive kliniske undersøgelser i mere end 800 hjertepatienter baner nu vejen for en stor kapitalindsprøjtning til det danske medicoselskab Acarix, der er på vej på markedet med en ”blodpropalarm”.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Acarix.

Heri oplyser selskabet også, at Acarix netop har afsluttet en kapitalrejsning på 27 mio. kr. fra selskabets eksisterende aktionærer Sunstone Capital, Seed Capital, Coloplast og Seventure.

Lancering i 2014

Firmaets COO, Claus Christensen, har tidligere over for MedWatch sagt, at planen var at lancere produktet i 2013. Men i meddelelsen hedder det, at kapitaltilførslen vil gå til ”markedsmodning af selskabets produkt, CADScor System, og start på markedsføring i første halvdel af 2014.”

Acarix' produkt kan hurtigt og simpelt vurdere risikoen for kranspulsåre-forsnævring hos hjertepatienter. Produktet er et hjerteplaster med indbygget mikrofon og en avanceret teknik ”til fortolkning af de opsamlede lydsignaler.”

Dermed er det muligt ”at lytte til det cirkulerende blod og identificere evt. forsnævringer i blodkarrene og dermed afsløre risikoen for forestående blodpropper". Populært sagt kan man altså med firmaets ord ”lytte sig frem til faren for blodpropper”.

Mange dødsfald

Hvert femte dødsfald i Danmark skyldes hjertestop som følge af forsnævringer i blodkarrene omkring hjertet. Dødsfald, der ofte kan undgås, hvis forsnævringerne opdages i tide. Ofte kommer blodpropper uden varsel.

”Målingen af hjertet finder sted med patienten i liggende stilling og tager cirka 3 minutter. Herefter kan patienten enten frikendes eller sendes til yderligere udredning i henhold til almindelig praksis.

Dette betyder også, at udstyret kan anvendes både på hospitaler, hos den private speciallæge og hos den privat praktiserende læge,” hedder det i meddelelsen.

Firmaet peger på, at ”udstyret vil være markant billigere i brug end andre teknologier på området og vil egne sig til at prækvalificere patienten til de meget omkostningstunge undersøgelser på hospitalerne".

Positiv professor

”På sigt forventes udstyret også anvendt ved almindelige helbredsundersøgelser, screening af højrisikogrupper og i tredjeverdens lande, hvor avanceret hospitalsudstyr til hjerteundersøgelser oftere hører til undtagelsen end reglen,” skriver firmaet.

Peter Clemmensen, professor i kardiologi på Rigshospitalet, kommenterer i meddelelsen selskabets produkt:

”CADScor System er en radikal nyskabelse inden for koronar hjertesygdom og har især et meget stort potentiale i den primære sektor. Det bliver spændende at følge den fortsatte udvikling,” siger han.

Modning af bestyrelsen

Af en meddelelse til Erhvervsstyrelsen fremgår det også, at Morten Dahlgaard, ekspert i start-ups og entreprenørskab fra Aalborg Universitet, fratræder bestyrelsen. Projektet stammer netop fra universitetet, hvor Coloplast så gik med i en videreudvikling i 2007. Herefter skete der et spin-out, og den første finansiering fra venturefondene skete i 2010, med universitetet som aktionær.

Det er præcis skiftet fra det mere start-up prægede til en mere kommercielt orienteret og moden virksomhed, som ligger bag Dahlgaards exit fra bestyrelsen, påpeger Claus Christensen over for MedWatch.

”Der vil derfor blive suppleret med en til to nye eksterne bestyrelsesmedlemmer. Aalborg Universitet er dog stadig repræsenteret i bestyrelsen som observatør, på samme måde som det franske ventureselskab Seventure,” siger han.

 Dansk medico-firma vil lancere blodprop-alarm i 2013

 Så meget investerer Vækstfonden i ny life science

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også