Dansk medico-firma vil lancere blodprop-alarm i 2013

Firmaet Acarix, der bl.a. har Coloplast som storaktionær, satser på næste år at lancere produkt, der gør det muligt "at lytte sig frem til faren for blodpropper”.
Foto: PR
Foto: PR

Det lille danske medicoselskab Acarix A/S, der udvikler en ”blopprop-alarm”, satser allerede i 2013 på en lancering af sit produkt.

Selskabet, der er resultatet af et tidligt samarbejde mellem Coloplast og Aalborg Universitet, har netop færdiggjort et studie på Skejby Sygehus, og kører nu i stilling til en større klinisk undersøgelse.

Det oplyser selskabets COO, Claus Christensen til MedWatch.

”Vi har netop denne uge afsluttet et supplerende studie på Skejby Sygehus, som forberedelse på en CE-godkendelse. Herefter er det målet at gennemføre kliniske forsøg på omkring 1000 personer og lancere produktet i 2013,” siger han, velvidende, at der er tale om et ambitiøst mål.

Hjerteplaster med mikrofon

Acarix udvikler mere konkret et produkt, der hurtigt og simpelt kan vurdere risikoen for kranspulsåre-forsnævring hos hjertepatienter. Produktet er et hjerteplaster med indbygget mikrofon og en avanceret teknik ”til fortolkning af de opsamlede lydsignaler.” Dermed er det muligt ”at lytte til det cirkulerende blod og identificere evt. forsnævringer i blodkarrene og dermed afsløre risikoen for forestående blodpropper.” Populært sagt kan man altså med firmaets ord ”lytte sig frem til faren for blodpropper”.

Hvert femte dødsfald i Danmark skyldes hjertestop som følge af forsnævringer i blodkarrene omkring hjertet. Dødsfald, der ofte kan undgås, hvis forsnævringerne opdages i tide. Ofte kommer blodpropper uden varsel.

Ifølge Claus Christensen er Acarix´produkt både billigt og præcist, og det vil kunne udnyttes af kardiologer på hospitalerne, og ikke mindst praktiserende læger. De praktiserende læger har i dag ikke et sådant diagnoseudstyr, men sender patienter videre til sygehusene. Målet er bl.a., at Acarix´produkt kan give lægerne et bedre grundlag for at vurdere, om det er nødvendigt at sende en patient videre til en dyr undersøgelse.

Store studier

Selskabet gennemførte i 2010 og 2011 et stort studie på 463 patienter på Rigshospitalet. Her sammenlignede man et ”prototype-udstyr med den gyldne standard inden for området, koronar angiografi”. Dette studie gav dog ikke det fulde resultat og nødvendiggjorde en ”mindre revision” af udstyret og et nyt studie. Det er dette studie, der nu er afsluttet, og de kommende uger vil dataene blive analyseret.

Selskabet kom til verden i et samarbejde mellem Coloplasts venturearm, herunder selskabets nuværende adm.direktør Peter Samuelsen og forskere på Aalborg Universitet,. Firmaet fik herefter midler fra bl.a. Højteknologifonden, og i 2009 blev selskabet et spin-out fra Coloplast.

Fire storaktionærer

Selskabet rejste i 2010 33 millioner kroner fra Sunstone Capital, danske Seed Capital og franske Seventure Partners.  I november 2011 fik firmaet også tilsagn om midler til markedsmodning fra Fornyelsesfonden. Der er i dag fire aktionærer med over 10 pct. af aktiekapitalen: Coloplast, Seed Capital, Sunstone Capital og Aalborg Universitet.

 

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også