Rehab-firmaet Innovaid på vej ud i verden

En nyfødt søn med spastisk lammelse fik Martin Hjort til at kaste sig over udvikling af hjælpemidler med indbygget intelligens. Efter tre år er regnskabet i nul, han er på vej ind på en stribe eksportmarkeder – og tankerne om ekstern kapital eller en strategisk partner er begyndt at rumstere i baghovedet. For at ”booste” vækstplanerne.

DÜSSELDORF

Det lille danske firma Innovaids rehabiliteringssystem og hjælpemiddel HAPPY REHAB på standen i messecenteret i Düsseldorf ligner træningsudstyr, der kunne vække spille- og træningslysten i ethvert barn, herunder ikke mindst den tilknyttede skærm med computerspil.

Og det er også hele målsætningen for firmaet - men udstyret er først og fremmest rettet mod børn med spastisk lammelse, kaldet cerebral parese (CP). En betegnelse, der dækker over en række forskellige handicap, hvor hjernens evne til at styre musklerne er unormal. CP viser sig ved spastiske, ustyrlige og/eller lammede muskler.

Manden bag opfindelsen

Manden, opfinderen, bag firmaet er Martin Hjort. Uddannet svagstrømsingeniør og med en fortid som blandt andet udvikler af computerstyrede lysrobotter i Martin Professional. Men var først, da han blev far til tvillinger, hvoraf det ene barn var født med spastisk lammelse, at han begyndte at tænke i helt nye baner.

”Det gav mig inspirationen til at tænke: Hvordan kan man hjælpe børn og familier som os selv, hvor vi har et behov for at træne med vores søn hver dag for ”bare at holde ham ved lige”, så hans handicap ikke bliver værre.

Jeg gik til en del fysioterapi og andre aktiviteter med min søn, men følte, at der manglede et eller andet, der kunne gøre en forskel for børnene og familierne,” fortæller han i et interview med MedWatch.

Indbygget intelligens

Hans professionelle baggrund, kombineret med de personlige erfaringer, inspirerede ham til at kaste sig ud i et nyt projekt og starte egen virksomhed, at opfinde ”hjælpemidler med indbygget intelligens.”

”Der var ingen, der dækkede det her – noget interaktivt rehabiliteringsudstyr, noget, der var dynamisk og koblede computerspil sammen med bevægelse. For at skabe en motivation til at træne og få et bio-feed-back, som forskningen har dokumenteret har en positiv effekt på træningsindsatsen,” siger han.

Hvad betyder det?

”Det at give brugeren noget visuelt feed-back, for eksempel ved at styre nogle computerspil, kan øge deres udbytte af træningen. Når du er spastisk lam, er musklen stram, men det er hjernen, der skal trænes, og man øger effektiviteten af træningen, hvis man får den her feed-back fra for eksempel noget visuelt.”

Systemet, som han demonstrerer for MedWatch på standen, kombinerer således bl.a. motorisk kontrol og kognitiv træning.

”Så den iværksætter, der ligger i maven på mig, fik lov at springe ud, så jeg kunne kaste mig over at udvikle og markedsføre noget interaktivt rehabiliteringsudstyr,” pointerer han.

Læs også: Robot-ekspert: Frygt for robotter en barriere for vækst

Systemet testes

Det er et privatejet selskab, hvor han selv har investeret egne midler, men firmaet har også fået projektmidler fra Fornyelsesfonden til at køre et implementerings-og markedsmodningsprojekt i Danmark. De første produktioner har været ude i syv danske kommuner til test, evaluering og videreudvikling.

Det har været helt afgørende for firmaet at kunne få et afsæt, for det danske marked for ny teknologi er meget vanskeligt, mener han og peger på kommunernes tilbageholdenhed økonomisk, lange og indviklede bevillingsprocesser og manglende evne til at se samfundsøkonomisk på løsninger.

”Det er meget kassetænkning: Du har fysioterapitimer i en kasse, du har hjælpemidler i en anden kasse og måske træningsudstyr i en tredje kasse. Det komplekse set-up gør, at et nyt produkt måske ikke passer lige umiddelbart ind i enten kommunens rehabiliteringsprojekt eller i hjælpemiddelparagraffen, så der har vi skullet finde vores egen vej i systemerne.”

Kommunerne har betalt lidt for at være med, og ellers har firmaet finansieret det i samarbejde med Fornyelsesfonden, der konkret har ydet 500.000 kr. i det projekt, der har varet halvandet år.

Et regnskab i nul

Efter tre år har han netop i oktober 2012 afleveret et regnskab, der efter planen gik i 0. Bruttoresultat blev på knap 119.000 kr. og indeholder bl.a. arbejde udført for egen regning og opført under aktiverne. Der er udover Martin Hjort ansat en eksportingeniør på timebasis og en uddannet fysioterapeut.

”Vi står nu med distribution i 10 lande, hvor vi er begyndt med et system her og et system der. Det tager cirka to år, fra vi starter i et nyt land, til de er oppe at køre,” siger han og nævner som eksempler Norge, Hong Kong, Kina, Brasilien. Lande i vækst, der ønsker vestlig og dansk teknologi inden for rehabilitering.

Enkelte systemer er solgt  til private i Danmark, men kunderne er primært offentlige kunder, i Danmark kommuner og  hospitaler. I udlandet finder firmaet stærke lokale partnere, der har komplementære produkter.

”Vi er her på messen for at udvide vores eksportmarked til flere lande, her kommer både slutbrugere fra især Tyskland og nabolande, men ellers er det distributører, som vi går efter at få etableret samarbejdsaftaler med.”

Skal i nu rejse kapital?

”Det kan ikke udelukkes, at vi på et tidspunkt har brug for ekstern kapital for at realisere vores vækstplaner hurtigere.”

Er der et venturemarked på rehab-området?

”Jeg ved det faktisk ikke og har ikke gjort noget aktivt for at søge det. Vi kan finansiere vores drift til en vis grænse med salget, men jeg vil ikke udelukke, at det kunne være gavnligt at få kapital ind til at booste vækstplanerne.”

Overvejer i at få kommercielle folk ind?

"Som det ser ud nu, vil jeg gerne være den, der tager firmaet videre. Enten ved hjælp af egenfinansiering, ekstern kapital eller måske optimalt en strategisk samarbejdspartner, der er inden for branchen. En partner, der kan tilføre firmaet kapital og kompetencer i form af markedskendskab og produktion.  Vi får produceret hos underleverandører, men den opgave skal også skaleres, og der ligger nogle udfordringer i, hvordan det skal håndteres fremover.”

Udvider markedspotentiale

Innovaid har nu skaleret produkterne til tre størrelse, så det tager et bredere marked; fra spastisk lammede børn op til voksne og senhjerne skader, forårsaget af blodpropper, som ifølge direktøren har et noget større potentiale markedsmæssigt.

Der er to promiller af verdensbefolkningen, der er ramt af spastisk lammelse, mens lagt, langt flere mensker bliver ramt af en blodprop i hjernen.

”Det er neuro-rehabilitering, at få genskabt forbindelsen til bevægeapparatet, som vi arbejder med,” understreger han og tilføjer, at der på Hvidovre Hospital er gennemført et evalueringsprojekt, der indikerer evidens, men resultaterne er endnu ikke offentliggjort.

Har du følere ude til potentielle strategiske partnere?

”Jeg har følere ude, hernede på messen også, for at se, hvem der kunne være den rette. Jeg kender ikke svaret i dag, men har et møde hernede med en enkelt, der kunne være oplagt.”

Du kunne ikke tænke dig at lade dig opkøbe?

”Både ja og nej. Det skal være, hvis der er gensidig interesse i videreudvikling på det, der er skabt.”

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

 

FAKTA

 

*Med det nye interaktive ståstøttesystem HAPPY REHAB er det muligt at kombinere ståstøtte med aktiv udspænding af spastisk muskulatur samt mulighed for træning af muskelgrupperne i underekstremiteterne. Træningen foregår med aktiv deltagelse af personen i ståsystemet via computerspil, hvor der er der lagt vægt på, at træningen skal være motiverende og udfordrende med mulighed for individuelle justeringer og tilpasninger i forhold til brugernes niveau

*De fleste børn med cerebral parese får kramper og udvikler epilepsi. Det forværrer børnenes i forvejen hæmmede intellektuelle udvikling. Børnene har indlæringsproblemer i skolen. Omkring en tredjedel er mentalt retarderede.

Kilde: Innovaid og Sundhedsguiden.dk

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også