Grønne sygehusbyggerier udløser flere penge

Hvis de nye sygehusbyggerier opfylder en række energikrav, kan det ifølge en ny aftale udløse flere penge til byggeriet. Men aftalen kommer for sent, lyder kritikken.
Nogle regioner løftede tidligere på året sløret for, hvordan de kommende stuer vil se ud. Her er det et eksempel fra det nye sygehus ved Gødstrup. | Foto: Kim Bay
Nogle regioner løftede tidligere på året sløret for, hvordan de kommende stuer vil se ud. Her er det et eksempel fra det nye sygehus ved Gødstrup. | Foto: Kim Bay
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Regeringen har i sin seneste aftale med de danske regioner åbnet en dør på klem for, at regionerne kan øge de meget stramme budgetter til sygehusbyggerierne en smule. Det skriver Ingeniøren.

I aftalen ligger nemlig, at regionerne kan øge omkostningerne til byggerierne med 2,3 pct., hvis byggerierne lever op til kravene i bygningsklasse 2020, som blandt andet er en række krav til energiforbruget i byggeriet. Samlet set svarer det til en forøgelse af budgetterne på cirka 1 mia. kr.

Men muligheden kommer for sent, og mange byggerier er allerede planlagt eller påbegyndt efter lavenergiklasse 2015, lyder det fra hospitalerne.

Kan øge behov for køling

"Vi har lige været i udbud med de første 30.000 m2, og der er det begrænset, hvad vi kan ændre," siger projektdirektør Frank Skriver Mikkelsen fra Det Ny Universitetshospital i Aarhus, som bliver bygget efter lavenergiklasse 2015.

"De 30.000 m2 er jo kun en tiendedel af byggeriet, så vi skal se, om det giver mening på andre dele. Men vi gør det ikke bare for at være grønne. Det skal give en driftsbesparelse. Ellers er det ikke interessant. Der er nemlig allerede ting ved 2015-klassen, som isoleret set øger energiforbruget," siger Frank Skriver Mikkelsen til Ingeniøren.

Andre fagfolk peger på, at kravene i bygningsklasse 2020 ikke er egnede til sygehusbyggerier, fordi de kræver øget isolering. Det vil betyde en øget opvarmning på grund af hospitalernes mange elektriske apparater, hvilket igen vil betyde et behov for at øge energiforbruget til nedkøling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også