MedWatch

Sundhed får forspring med offentlige forskningskroner

De strategiske forskningsmidler skal gå til de forskere, der ønsker at forske i fem specifikke samfundsudfordringer, fastslår forskningsministeren. Et af knudepunkterne kommer sundhedsforskningen til gavn.

Foto: J¯RGENSEN VALDEMAR

Danmark står over for en række udfordringer, og for at gå dem bedst muligt i møde, skal de strategiske forskningsmidler målrettes udfordringerne.

Sådan lyder det fra forsknings- og undervisningsminister Morten Østergaard (R). Sammen med erhvervslivet, forskningsinstitutioner og ministeriet har han fundet frem til fem specifikke forskningsområder, Danmark skal satse på, skriver Berlingske.

En af udfordringerne er den demografiske udvikling, som sætter Danmark under pres. Her er løsningen at man gennem forskningen skal skabe nye velfærdsteknologier og motivere borgerne til at tage hånd om deres egen sundhed.

"Nu laver vi et et paradigmeskift. Vi går væk fra at tænke i discipliner og væk fra at fordele kagen ligeligt til at tænke i løsninger og udfordringer," siger Morten Østergaard til avisen.

De øvrige udfordringer gælder det stigende energibehov, den stagnerende produktivitet, Danmarks behov for en veluddannet arbejdsstyrke og konkurrencedygtigheden. De fem udfordringer står beskrevet i FORSK2020-kataloget, som afløser FORSK2015, der har fungeret som grundlag for fordeling af forskningsmidlerne i de politiske forhandlinger fra 2008-2011. De strategiske forskningsmidler udgør i 2012 835 mio. kr

 Kan der komme en forretning ud af dette? 

 Forskere undersøger sig selv 

 Forskningsfonde i opgør med tidskrifter 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier