MedWatch

Forskningsfonde i opgør med tidskrifter

En lang række danske forskningsfonde er gået sammen i at kræve fri adgang til den forskning, de støtter. Det skal gøre op med tidskrifternes dyre abonnementer og hjælpe små og mellemstore virksomheder.

Foto: Activis/PR

Der skal være fri adgang for alle til de forskningsresultater i Danmark, der er frembragt ved hjælp af offentlige midler. Sådan lyder budskabet i et læserbrev i Jyllans-Posten fredag, som er underskrevet af fem offentlige forskningsråd: Det Frie Forskningsråd, Danmarks Grundforskningsfond, Det Strategiske Forskningsråd, Højteknologifonden samt Rådet for Teknologi og Innovation.

I dag bliver de fleste forskningsresultater sendt gratis til tidsskrifter, som får andre forskere til at gennemse studierne inden de publiceres, hvor de kun kan læses af folk, der har købt adgang til de ofte meget dyre abonnementer. Således er abonnementerne steget kraftigt i pris de seneste år og verdens største videnskabelige forlag havde i 2011 en profitmargin på 37 pct.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.

Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra MedWatch

KU søger chef til nyt life science-program

Københavns Universitet har indledt jagten på den programdirektør, der skal stå i spidsen for innovationsprogrammet Spark Denmark, som Novo Nordisk Fonden forleden kastede 44 mio. kr. efter for at bringe flere akademiske projekter indenfor farma, medico, sundhedsteknologi og industriel biotek til markedet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier