Forskere undersøger sig selv

En række forskere er begyndt at bruge sig selv som forsøgskaniner.
Foto: Torben Stroyer, Jyllands-Posten - Arkivfoto
Foto: Torben Stroyer, Jyllands-Posten - Arkivfoto
Oversat af Frederikke Wind-Hansen

Da Eric Alm for tre år siden fik madforgiftning, efter at have spist french toast på en restaurant, blev han ekstatisk. Lykønskninger fra kolleger begyndte at dukke op i hans indbakke.

Videnskabsmanden fra Massachusetts Institute of Technology var midtvejs gennem en årelang undersøgelse af de samfund af mikrober, der lever i hans tarm, og en madforgiftning blev en uventet chance for en bredere analyse. 

Eric Alm er en del af en lille, men voksende gruppe af forskere, der bruger sig selv som forsøgspersoner. De drager fordel af hurtigere og billigere teknologier, lige fra brugerdefinerede programmer på smartphones til gen-sekventering, med henblik på at overvåge aspekter ved deres adfærd og biologi i hidtil uset detalje.

Offentligheden har modtaget dette påfund så godt, at det har give anledning til en "selvkvantificeret bevægelse'' hvor folk stræber efter at leve sundere liv, måle deres daglige aktiviteter, og omdanne det til en strøm af data: fitness, fødeindtagelse, søvn cycklus.

Men selv-eksperimentatorer som Alm forvandles til en forsøgskanin i en sådan grad, at deres forskning potentielt kan besvare spørgsmål, som ikke kun omhandler deres egen sundhed. Alms arbejde har således ført til en spændende opdagelse om yoghurts effekter på sundheden.

"Jeg indså, det ville faktisk være fantastisk,'' sagde Lawrence David, en junior stipendiat ved Harvard University og tidligere ph.d.-studerende hos Alm, som studerede de samfund af bakterier, der boede i hans egen tarm, på udkig efter et fingerpeg om, hvordan de påvirkes af ændringer i kost, motion og humør.

"Vi var i stand til at foretage alle disse målinger, der for bare fem år siden have været utænkelige.”

 

Læs hele artiklen fra Boston.com om den nye forskningstendens her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også