Hofteproducent fik adgang til patientjournaler på lægers opfordring

Gennem nogle måneder dette forår opfordrede Odense Universitetshospital hoftepatienter til at underskrive en samtykkeerklæring, som gav hoftefirmaet Depuy adgang til patienternes journaler.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Patienter, der har fået indopereret virksomheden DePuys metalhofte af mærket ASR, blev af ledelsen på Odense Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling opfordret til at skrive under på samtykkeerklæringer fra selskabet.

Erklæringerne giver ifølge Dagens Medicin DePuy adgang til hoftepatienternes journaler samt ejerskab over hofteproteserne, hvis de skulle blive skiftet ud. Metalhoften er mistænkt for at kunne give patienterne svære komplikationer.

Som modydelse tilbød DePuy at give patienterne penge for tabt arbejdsfortjeneste og transport ved undersøgelser og evt. operationer i forbindelse med hoften. Det var på grund af muligheden for kompensation, at lægerne i Odense sendte samtykkeerklæringerne videre, siger ledende overlæge Dieter Röck.

Risikerer at skade sig selv

"Vi har ikke været klar over de juridiske finesser i at formidle sådan et papir videre og mente umiddelbart, at det var relevant, at patienterne fik dækket nogle omkostninger. Vi kendte ikke nok til finesserne til at vide, at der kunne være en faldgrube i det," siger Dieter Röck til Dagens Medicin.

Samtykkeerklæringen fra DePuy er ifølge eksperter meget vidtgående, og de fraråder patienter at underskrive den, fordi de risikerer at skade sig selv i en eventuel erstatningssag.

Region Syddanmark vil tage kontakt til samtlige patienter, der har modtaget samtykkeerklæringer. Hvis patienterne ønsker at tilbagetrække deres samtykkeerklæring, vil Region Syddanmark tage kontakt til DePuy og gøre dem opmærksomme på dette.

 ASR-hofteimplantatet og erstatningsmulighederne

 Udskældte metalhofter kan få comeback

 Ortopædkirurger dropper metalhofter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også