Amerikansk mikrochip skal lindre danske migrænesmerter

En afprøvning af et implantat indopereret i kæben skal teste smertelindringen hos en gruppe af danskere. Professor har store forventninger.
Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stock.Xchng
Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stock.Xchng

For 8-10 danskere med svære migrænesmerter kan fremtiden byde på et besøg til kæbekirurgisk afdeling og muligvis en tilbagevenden til et liv uden invaliderende smerter.

Det amerikanske firma ATI har ifølge Business Wire netop annonceret, at man starter et europæisk studie for at belyse effektiviteten af selskabets implantat, det såkaldte  ATI Neurostimulation System, og heri deltager Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital.

”Det drejer sig forhåbentlig om 8-10 patienter i Danmark. Vi har ekspertisen til operationerne og erfaringerne fra Horton-hovedpinen, som er en anden meget svær form for hovedpine, hvor der er et igangværende studie med lovende resultater,” forklarer Rigmor Højland Jensen, der er professor og overlæge på Dansk Hovedpinecenter, til MedWatch.

Mandel og mobiltelefon

Behandlingen består af en genopladelig mikrochip på størrelse med en mandel, der bliver indopereret i kæben ved et nervecenter, som patienten via en fjernbetjening på størrelse med en stor mobiltelefon kan stimulere. Man har tidligere identificeret nervecentret som forbundet til lindring af migrænesmerter.

De to kæbekirurger og professorer Søren Hillerup og Jørgen Frostgaard fra Rigshospitalets kæbekirgurgiske afdeling skal ifølge Rigmor Højland Jensen stå for indgrebet.

”Selve operationen er meget vigtig, fordi den her lille chip skal have en meget præcis placering. Hvis ikke den ligger rigtigt, så virker den ikke optimalt,” siger hun.

Effekt efter et par måneder

”Efter patientudvælgensen bliver de sendt til operation på Rigshospitalet, og 14 dage efter kan vi begynde at programmere og sætte behandlingen i gang. Vi kan begynde at se en effekt efter et par måneder, men vi evaluerer løbende, fordi det er en løbende, elektronisk registrering.”

Er der lignende behandlingsmetoder på markedet lige nu?

”Nej, det er noget helt nyt og anderledes. Det er til de patienter, der ikke har effekt af medicinen, eller ikke kan tåle den på grund af bivirkninger. Det er et fåtal, en gruppe der er meget svært ramt af migræne, som vi stiler efter med det her behandlingstilbud.”

Nu siger du et fåtal, hvor mange drejer det sig om?

”Det er nok omkring 100 på nationalt plan. Der er en halv million danskere, der har migræne, og hos langt de fleste patienter kan man komme rigtig langt med medicinsk behandling, og det er at foretrække, men for den restgruppe, der ikke tåler medicin eller ikke har effekt af det, er det en svært invaliderende sygdom. Og der ligger vi nok på max 100 på nationalt plan, men vi ved det ikke helt præcist,” siger Rigmor Højland Jensen og uddyber:

Store forventninger

”Effektiviteten kommer an på bivirkningerne, det er jo et operativt indgreb, men vi har store forventninger til behandlingen. Det er vigtigt at have forskellige behandlinger til forskellige patienter, fordi det er så varierende, hvad man kan tåle. Farmakologisk behandling alene er bare ikke tilstrækkeligt for alle patienter. Det har vi erkendt.”

Kan du sige noget om omkostningerne ved behandlingen?

”Selve systemet kommer nok til at koste et par hundrede tusinde kroner per patient, men det er hurtigt tjent ind, hvis det er effektivt, og man sparer medicinudgifterne, der kan beløbe sig til 50-100.000 kroner årligt, og folk kan vende tilbage til arbejds- og familielivet. I den betragtning er det en begrænset investering, der hurtigt tjener sig ind.”

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også