Forsøg med apoteks-chip i danske kvinder gav succes

En ny mikrochip, der blev testet på danske kvinder, kan afgive medicin i præcise mængder, så patienter slipper for at stikke sig selv med nålen.
Foto: JP arkivfoto
Foto: JP arkivfoto

Der kan være en del gener forbundet med selvmedicinering, især hvis skal foregå via indsprøjtninger. En ny mikrochip, der netop er blevet testet på danske patienter, ser nu ud til at kunne afhjælpe de gener væsentligt.

Der var tale om syv danske kvinder i alderen 65-70 år, som havde en grad af knogleskørhed, der gjorde hyppige indsprøjtninger nødvendige. De fik ifølge Videnskab.dk i stedet indopereret chippen, som med stor succes afgav de rette doser medicin igennem fire måneder, så de ikke skulle stikke sig selv.

Og forsøget viste, at de havde fået lige så god medicinsk behandling som lignende kvinder, der havde taget deres medicin via indsprøjtninger.

Apotek i en chip

"Du har rent faktisk dit apotek i en chip. Leveringen af medicin til kroppen kan ske via fjernstyring eller automatisk. Og du kan modtage flere lægemidler," siger opfindelsens bagmand, Robert Langer, professor ved MIT - Massachusetts Institute of Technology i en pressemeddelelse.

Forskerne bag de programmérbare chips mener, at de vil føre til en markant ændring i behandlingen af en lang række sygdomme. Foruden knogleskørhed nævner videnskabsmændene kræft og multipel sklerose.

Den nye amerikanske teknologi vil på lang sigt åbne op for nye behandlingsformer, vurderer ph.d.-stipendiat Torben Kvist, der ved Medicinsk Overafdeling M., Glostrup Hospital forsker i, hvordan autoimmune sygdomme medfører knogletab.

Skeptisk

"Men jeg er ret skeptisk. Det mest brugbare ville være, hvis chippen kunne måle, hvornår kroppen skal modtage medicin. Men ud fra min viden, vil det ikke give mening, at man forsøger at udvikle sådan en chip," siger han til Videnskab.dk

Chippen skal ifølge Torben Kvist nemlig måle på virkelig mange forskellige kemiske processer, som findes mange forskellige steder i kroppen.

Omkring 500.000 danskere lider af knogleskørhed, hvoraf cirka 89.000 lider af det i en grad, hvor medicinsk behandling er nødvendig.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også