Sydbank om Ambu-regnskab: Blandede bolcher - dog med pil ned

Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, var ikke særligt imponeret over tallene i medicoselskabet Ambus kvartalsregnskab, der dog på nogle områder var bedre end frygtet.
Foto: Ambu / PR
Foto: Ambu / PR
af marketwire

Dagens regnskab for Ambus første kvartal af det forskudte regnskabsår 2021/22 var blandet læsning, der trods positive elementer var overvejende negativt.

Sådan lyder konklusionen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

”Hvis man skal tage noget positivt med for regnskabet, er det et bedre end ventet bruttoresultat. Bruttomarginalen går markant tilbage, men det er bedre end frygtet,” siger Søren Løntoft Hansen.

”Det drypper hele vejen ned til indtjeningen, så den er for første kvartal faktisk bedre end ventet,” fortsætter senioranalytikeren.

Ambu ændrede i sit regnskabet prognosen for 2021/22, der nu lyder på en organisk vækst på over 15 pct. og en EBIT-margin på over 7 pct. Tidligere var der ventet en organisk vækst i spændet 15-19 pct. og en EBIT-margin i intervallet 7-9 pct.

En mærkværdig prognose, lyder det fra Søren Løntoft Hansen, der påpeger, at de tidligere forventninger i forvejen havde indbygget en vis usikkerhed fra omikron-varianten.

”At det så måske er blevet forværret med stigende smittetal og en mere dæmpet markedsudvikling siden midten af december, så det ligesom skulle give anledning til, at man ikke fastholder det tidligere prognoseinterval - det har jeg egentlig svært ved at få øje på,” siger han til MarketWire.

Konklusionen er ifølge senioranalytikeren, at de nye forventninger dækker over et resultat for året, der ligger i den nedre ende af de tidligere oplyste intervaller - altså en organisk vækst på omkring 15-16 pct. og en EBIT-margin omkring 7-8 pct.

Af opløftende elementer i regnskabet var også positive forventninger til salget af endoskoper inden for øre-næse-hals og urologi, mens omkostninger fra transport og råvarematerialer på den anden side fortsat lægger pres på marginerne.

”Så der er både noget godt og noget skidt, og efter min vurdering er der mere skidt, end der er godt, i det her regnskab,” lyder konklusionen.

Nye muligheder og udfordringer i gastro

I sidste uge fik Ambu godkendt sit engangsendoskop, der skal være indgangsbilletten til markedet for gastroskopi, af de amerikanske sundhedsmyndigheder, Food and Drug Administration (FDA).

Godkendelsen åbner op for segmentet for gastroskopi - et stort segment, som store aktører sidder tungt på med deres genbrugelige endoskoper - heriblandt Olympus.

Med brugen af engangsendoskoper udgår risikoen for at smitte patienter med sygdomme fra tidligere opererede patienter. Men en anden fordel er også, at workflowet omkring brugen forbedres, i og med at der ikke skal bruges tid på at desinficere endoskoperne efter endt brug.

”Smitte ved genbrugelige endoskoper er selvfølgelig et problem inden for gastroskopi, men ikke det samme som inden for duodenoskopi. Til gengæld er der forbedring i workflow med engangsendoskoper i forhold til genbrugelige endoskoper. Når vi kigger på gastroskopi - og i særdeleshed koloskopi - vil det være drevet af workflow, mere end det vil være drevet af smittefare,” forklarer Søren Løntoft Hansen.

Selv om det kan blive svært for Ambu at penetrere markedet for gastroskopi med sit engangsendoskop, skal der ifølge analytikeren ikke mere end en beskeden markedsandel til, før det for alvor kan mærkes på pengestrømmene.

Ifølge Ambu er der mere end 20 mio. procedurer om året inden for gastroskopi.

Aktien har været på lidt af en rutsjetur tirsdag efter regnskabet. Fra åbning blev der indledt med en forlænget auktion og en aktie, der for en kort bemærkning var nede med over 9 pct.

Siden har aktien dog sundet sig, og tirsdag eftermiddag falder den relativt mere behersket 2,1 pct. til 128,60 kr. på børsen i København.

Trods stribe af dårlige nyheder føler Ambus topchef intet pres på sit job

Ambu overgår forventninger men markant lavere end for et år siden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også