Medicodirektør ærger sig over for få penge til innovative indkøb i life science-strategi

Regeringens life science-strategi har sat øget fokus på innovative indkøb og nye afregningsmodeller, men måden man har valgt at fordele midler til området, er skæv, mener direktør i Medicoindustrien, Peter Huntley, der derfor opfordrer til en justering.
Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien | Foto: Medicoindustrien / PR
Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien | Foto: Medicoindustrien / PR

Hurtig ibrugtagning af produkter og bred anvendelse i Danmark fungerer som et kvalitetsstempel, som udenlandske sundhedsmyndigheder skeler til, når de foretager indkøb.

Der vurderer regeringen, der i sin nye life science-strategi, der blev lanceret fredag sidste uge, har indskrevet en række initiativer, der skal understøtte et hjemmemarked med fokus på værdibaseret indkøb og hurtig ibrugtagning af innovative løsninger og produkter ”til gavn for patienterne, sundhedsvæsenet og dansk eksport,” som det lød ved præsentationen.

Centralt blandt initiativerne er oprettelsen af en pulje til innovative offentlige indkøb, der skal gøre det lettere for offentlige institutioner at efterspørge og indkøbe nye innovative løsninger.

Ved at efterspørge nye løsninger kan den offentlige sektor være med til at målrette virksomhedernes innovation, så de udvikler bedre og muligvis billigere løsninger, lyder rationalet.

Hos direktør i Medicoindustrien, Peter Huntley, vækker tiltaget glæde, men puljens størrelse er yderst beskeden, og midler afsat andetsteds ville få langt større effekt, hvis de var gået til innovationspuljen, lyder kritikken.

"Medicoindustrien har selv foreslået etablering af en innovationspulje, der kunne billiggøre og dermed muliggøre regioners og kommuners værdibaserede tilgang til indkøb. Den har vi fået, og det er vi selvfølgelig glade for," siger Peter Huntley til MedWatch.

Innovationspuljen til værdibaseret indkøb er imidlertid kun blev medtaget i strategien med et budget på 2 mio.kr.

Til gengæld anvendes f.eks. 2,6 mio. kr. på udvikling af ’modeller til værdibaseret indkøb’, skønt den sidste strategiplan søsatte et partnerskab, der i to år arbejdede på netop metoder og modeller, påpeger Peter Huntley.

Samtidig oprettede Danske Regioner Forum for Værdibaserede Indkøb på Sundhedsområdet (FOVIS), hvis kerneopgave er netop at understøtte udviklingen af værdibaserede indkøb på sundhedsområdet.

"Her er pengene nok bedre anvendt på at gøre regioner og kommuner i stand til at satse på værdibaseret indkøb ved at udvide budgettet i innovationspuljen," siger Peter Huntley.

I life science-strategien har regeringen afsat mere end 81,5 mio. kr. på ´internationalt myndighedssamarbejde’, og i øvrigt 25 mio. kr. til ’finansiering af offentlige delestillinger’.

Samlet set lægger planen op til at bruge i alt 270 mio. kr. frem mod 2023 på 38 initiativer.

"Igen kan det diskuteres, hvorvidt nogle de mange penge kunne gøre bedre nytte i innovationspuljen," siger Peter Huntley.

"Jeg og Medicoindustrien peger derfor på, at fordelingen af midler i life science-strategien godt kan tåle en justering," uddyber han.

Medtronic: De første innovative aftaler er de sværeste

Hos medicokoncernen Medtronic vil man helst ikke klandre regeringen for hverken nærighed eller uhensigtsmæssig prioritering af millionerne.

"Jeg synes, at det er rigtig positivt, at strategien nu giver mulighed for at søge midler til at få understøttet innovative indkøb af både løsninger og produkter, hvor vi skal købe ind på værdi for patienterne frem for pris – ofte i partnerskaber," siger Naomi Pagh, der er Strategic Account & Governmental Affairs Director hos Medtronic, til MedWatch.

Innovative indkøb kræver som regel et anderledes forarbejde end traditionelle indkøb, lyder det videre.

"De er mere komplekse. De kræver mere tid, og de kræver flere ressourcer for både indkøbsorganisationerne og virksomhederne," siger Naomi Pagh.

I Danmark har Medtronic indgået en række partnerskaber med blandt andre Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet.

Partnerskaberne er med til at fremme brugen at ny teknologi og nye arbejdsrutiner på afdelingerne og udspringer fra et behov for konkrete løsninger til komplekse udfordringer på hospitalerne.

Løsningerne formes med inspiration fra andre partnerskaber, som Medtronic har rundt om i Europa eller udvikles som innovations-projekter i tæt samarbejde med hospitalerne afhængigt af de konkrete behov, oplyser Naomi Pagh.

"Med regeringens nye life science-plan håber vi selvfølgelig på, at det bliver lettere, og at der vil være en smidigere proces, når man gerne vil indgå offentlig-private innovative partnerskaber i sundhedsvæsenet," siger Naomi Pagh.

Der er kun afsat 2 mio. kr. til puljen for innovative indkøb i sundhedsvæsenet og 2,6 mio. kr. til udvikling af modeller til værdibaseret indkøb. Er det nok, synes du?

"Det vil tiden jo vise. Det er i hvert fald en klar indikation af, at det er noget, man gerne vil fremme og skabe nogle incitamenter for. Det, vi kan se - baseret på vores erfaring - er, at det altid er sværest at lave de første strategiske innovative aftaler," siger Naomi Pagh.

"Dernæst bliver man mere vant til dem ude i indkøbsorganisationerne, så som en start finder vi det meget positivt," uddyber hun.

Den nye life science-strategi er finansieret som en del af eksportpakken fra december 2020, hvor der blev afsat 70 mio. kr. årligt i 2021-23 til udvikling af strategien.

Derudover blev der på finansloven for 2021 afsat en fremtidig årlig reserve på 30 mio. kr. i perioden 2022-25 til en national life science-strategi.

Klumme: Danmark skal være foregangsland for innovative sundhedsløsninger

Coronapandemien udhulede rammen for life science-strategi - Dansk Biotek ser fortsatte finansieringsproblemer 

Branchefolk stempler life science-strategi som uambitiøs: Hvorfor pokker har vi ikke en minister for life science?

Overblik: 38 initiativer skal styrke dansk life science

Data, forskning og Life Science Råd: Her er regeringens life science-strategi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også