Klumme: Danmark skal være foregangsland for innovative sundhedsløsninger

Det netop nedsatte genstartsteam for life science bør kigge på, hvordan andre aspekter end kun indkøbspris kan spille ind, når regionerne indkøber medicoteknisk udstyr, skriver Brian Mikkelsen, adm. dir. Dansk Erhverv, og Mette-Marie Harild, vice president, Medtronic, i dette indlæg.
Foto: Medtronic / PR & Dansk Erhverv / PR
Foto: Medtronic / PR & Dansk Erhverv / PR
Af Brian Mikkelsen, adm. dir. Dansk Erhverv, og Mette-Marie Harild, Vice President, Medtronic, chef for de nordiske lande, Benelux, Alpine lande, Grækenland og Israel

Danmark har alle forudsætninger for at være et foregangsland for innovative sundhedsløsninger til gavn for patienterne.

Danmark har et stærkt sundhedsvæsen med dygtigt sundhedsfagligt personale, med høj ekspertise, stærk sundhedsforskning og gode erfaringer med offentlige-private samarbejder. Opfordringen herfra er at styrke dette endnu mere.

Vi er et lille land, hvor der oftest ikke er langt fra tanke til handling. Det har vi set under corona-krisen, hvor de offentlige og private virksomheder har fundet nye løsninger i tæt samarbejde med hinanden. Nogle af de digitale og innovative sundhedsløsninger, vi har talt om de sidste 10 år, er under krisen blevet implementeret på utrolig kort tid. Virtuelle konsultationer og  monitoring af patienter hjemmefra er blot nogle af de eksempler, vi har set sat i værk under krisen. Dette til fordel for både sundhedsvæsnet og patienterne –  det skal vi holde fast i frem over og styrke endnu mere.

Life science-virksomheder, der bl.a. udvikler medicinsk udstyr og services samt lægemidler, er stærke og nødvendige partnere i udviklingen af et innovativt sundhedsvæsen.

Virksomhederne udvikler teknologier, der hjælper med hurtig og præcis diagnostik eller løsninger, der kan anvendes med henblik på at begrænse infektionsrisikoen på hospitalerne. Det kan også være andre former for teknologi, som apps, hvor patienter før operation eller anden behandling på hospitalet, kan forberedes i eget hjem. Det forkorter indlæggelsestiden og letter forløbet under indlæggelsen. På samme måde kan efterbehandlingen fortsættes hjemmefra via fjernmonitorering og instrukser ved hjælp af  apps fra hospitalet.

Det stærke danske sundhedsvæsen er samtidig udstillingsvindue for danske life science-virksomheder, som i dag eksporterer produkter og medicin i stor stil til gavn for patienter i hele verden.

Kvaliteten i vores sundhedsvæsen og den innovative tilgang tiltrækker udenlandske virksomheder, der investerer i medarbejdere, kliniske studier og videreuddannelse af læger i Danmark. Denne succes skal vi bygge videre på. Vi skal være på forkant med udviklingen, når det gælder innovative løsninger, offentlige-private samarbejder og værdibaserede indkøb

Et sted, hvor vi ser et potentiale for optimering er patientforløbene på de offentlige hospitaler – især for den store gruppe af patienter, der venter på en vigtig behandling i det danske sygehusvæsen som følge af coronakrisen.

Regionerne skal i højere grad have fokus på værdi og den langsigtede løsning, når der købes både udstyr og service – og ikke på en kortsigtet indkøbspris. Hospitalerne skal samtidig honoreres ved at bruge løsninger, der åbner for at patienterne følges via telemedicin og hjemmemonitorering.

Alt dette bliver ikke mindre relevant i den situation, vi står overfor, når vi skal genoprette økonomien og sundhedsvæsnet efter covid-19-krisen.

Derfor opfordrer vi til, at arbejdet med at fremme flere innovative løsninger inden for sundhedsvæsenet også bliver en del af genstartsteamets arbejde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også