J&J trækker problemprodukt tilbage i Australien

Johnson & Johnson kan ikke længere sælge et af sine udskældte produkter mod nedsunket underliv og stressinkontinens på det australske marked. Det er det seneste i en række problemer for produktklassen, som også markedsføres af danske Coloplast.
Foto: PR
Foto: PR

Den amerikanske medicinalgigant Johnson & Johnson kan ikke længere sælge et af sine omdiskuterede produkter, der i øjeblikket er omdrejningspunktet for et massesøgsmål, på det australske marked.

Det skriver The Guardian.

Det drejer sig om en slynge, der bruges til behandling af stressinkontinens, som viser sig ved, at man har svært ved at holde på vandet, når man laver forskellige former for fysisk aktivitet.

En talsperson fra de australske sundhedsmyndigheder Therapeutic Goods Administration bekræfter over for Guardian Australia, at produktet ikke længere må importeres til landet, og at det samtidig er fjernet fra registeret over medicinalprodukter, der lovligt kan købes i Australien.

Massesøgsmål

Produktet produceres af det Johnson & Johnson-ejede selskab Ethicon, som konkurrerer med Coloplast på markedet for urologiprodukter. Sidste år gik 700 australske kvinder, der har fået indopereret slyngen, sammen og anlagde et massesøgsmål mod den amerikanske gigant.

I retten fortalte mange af kvinderne ifølge The Guardian om, hvordan produkterne angiveligt har ødelagt deres liv. Patienter fortalte, at de har oplevet blødninger, og i visse tilfælde har nettene arbejdet sig ud af vævet.

Beslutningen om at indstille salget af produktet kommer, efter at myndighederne i december oplyste, at producenter af transvaginale slynger og net skulle opdatere brugsanvisningerne til produkterne før den 17. januar i år.

Indlægssedlen skulle samtidig opdateres, så den fremover indeholder alle mulige bivirkninger som eksempelvis alvorlige kroniske smerter. Johnson & Johnson afleverede ikke noget nyt inden deadlinen, og derfor besluttede det amerikanske selskab at trække produkterne tilbage "for at overveje mulighederne".

Har også berørt Coloplast

Problemerne med transvaginale net, der bruges til behandling af nedsunket underliv og stressinkontinens, har været store for flere medicoselskaber og deres patienter,

Ifølge The Guardian er der i USA blevet anlagt mere end 100.000 søgsmål, der omhandler transvaginale net, og størstedelen af disse har været rettet mod Johnson & Johnson. Heller ikke danske Coloplast er sluppet uden om.

Den danske medicokoncern har i løbet af de seneste år sat i alt 5,25 mia. kr. til side til erstatninger i forbindelse med søgsmålene. I sommer oplyste selskabet, at det havde afsluttet 95 pct. af sagerne, og at en dommer havde besluttet, at der ikke længere kan anlægges søgsmål mod selskabet i USA.

I december oplyste de australske sundhedsmyndigheder også, at nogle af Coloplasts produkter til behandling af nedsunket underliv og stressinkontinens ikke længere kunne sælges på markedet, mens selskabet for andre produkter skulle opdatere indlægssedlen.

Det danske selskab overholdt deadlinen, og tre er selskabets produkter fremgår nu på listen over opdaterede og lovlige produkter i Australien. Det samme gjorde den anden amerikanske konkurrent Boston Scientific.

Højrisiko-produkter

I starten af 2016 reklassificerede de amerikanske sundhedsmyndigheder transvaginale net til behandling af nedsunket underliv, der på engelsk kendes som pelvic organ prolapse. Dermed ligger nettene nu i højrisiko-kategorien, og det betyder, at producenterne skal kunne bevise, at produkterne er sikre.

Sidste år standsede de australske sundhedsmyndigheder så delvist brugen af dem, og i december kom det frem, at New Zealand helt har gennemført et stop for brugen af nettene til behandling af nedsunket underliv

Debatten om de transvaginale net har også raset i Storbritannien, hvor parlamentet har nedsat en arbejdsgruppe, der skal forholde sig til dem.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også