Rigshospitalet først i verden til at teste ny Roche-immunterapi

Rigshospitalets Fase 1-enhed er valgt som det første sted i verden til at afprøve ny immunterapi mod lymfekræft, der virker uden opformering af patienternes egne T-celler.
Foto: /ritzau/Sofia Busk/
Foto: /ritzau/Sofia Busk/

Den schweiziske medicinalvirksomhed Roche har valgt Danmark og Rigshospitalet som det første sted i verden, hvor patienter afprøver en ny, eksperimentel immunterapi.

Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Immunterapien afprøves på hospitalets såkaldte Fase 1-enhed, hvor de første patienter med lymfekræft startede forsøg med lægemidlet i foråret 2017.  I modsætning til andre former for T-celleterapi som CAR-T og cancervacciner er det nye lægemiddel ikke afhængigt af opformering af patienternes egne T-celler, hvilket vil sige, at medicinen kan gives uden ventetid, da det ikke er nødvendig at opforme patienternes egne T-celler.

"Jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg første gang så mikrofilm af T-cellerne, der i forsøgsdyr og cellelinjer målrettet dræber og spiser tumorcellerne efter tilførsel af lægemidlet. Det lignede min barndoms pac-man-spil, med kroppens egne T-celler i rollen som pac-man," siger forsøgsleder, overlæge Martin Hutchings, Hæmatologisk Klinik og Fase 1 Enheden, i meddelelsen.

"Alt tyder på, at der er tale om et særdeles potent lægemiddel som enkeltstof, og at der er gode muligheder for kombination med andre lægemidler. Både effekt og bivirkningsprofil er helt forskellig fra konventionelle kræftlægemidler, så vi har meget store forventninger til behandlingsprincippet som del af fremtidens kræftbehandling," siger Martin Hutchings.

Siden forsøgets start på Rigshospitalet er i alt ca. 10 patienter indrullet på verdensplan. I alt 15-20 danske patienter forventes at indgå i forsøget, der på verdensplan vil inkludere 90-110 patienter.

 Roche lancerer ny onkologi-software i USA og udvalgte EU-lande

 Roche-formand: Derfor købte vi et dansk selskab og investerer i landet

 Roche får europæisk særstatus for potentielt blodkræftmiddel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også