Biotekselskab massefyrer og smider topchefen på porten

Et amerikansk biotekselskab, der har oplevet en række skuffelser i de senere år, skiller sig nu af med næsten en fjerdedel af sin arbejdsstyrke, samt topchefen gennem de seneste 17 år.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det har ikke ligefrem været en dans på roser for det amerikanske biotekselskab Merrimack Pharmaceuticals i de seneste år, og det tager man nu konsekvensen af ved at annoncere en omfattende fyringsrunde.

Det skriver Endpoints.

Ifølge branchemediet har biotekselskabet annonceret, at man vil skille sig af med 60 af sine 306 ansatte, hvilket svarer til 22 pct. af arbejdsstyrken. Samtidig siger man farvel til sin adm. direktør gennem de seneste 17 år, Bob Mulroy.

Selskabet vil nu ”refokusere” sin forskning, som det hedder, og indtil man finder en ny topchef, overtager bestyrelsesformand Gary Crocker den daglige styring.

”Denne omfattende omstrukturering giver os mulighed for strategisk at tilpasse vores pipeline til vores kernekompetencer og prioritere vores igangværende kliniske udviklingsaktiviteter og samtidig forbedre vores finansielle fleksibilitet,” lyder det ifølge Endpoints fra Gary Crocker i en pressemeddelelse.

Merrimack har som nævnt oplevet flere skuffelser i årenes løb, blandt andet i forbindelse med udviklingen af et eksperimentelt middel mod brystkræft, som fejlede i flere kliniske forsøg, inden partneren Sanofi i sommeren 2014 annullerede sin fem år gamle aftale med biotekselskabet om udvikling af midlet.

Kerneprojekt uberørt

Herudover har man oplevet visse problemer med en kandidat til behandling af kræft i bugspytkirtlen. I efteråret 2015 blev det middel, som nu markedsføres som Onivyde, dog godkendt til det amerikanske marked.

Men godkendelsen fra landets lægemiddelmyndigheder, FDA, kom med en såkaldt black box warning, der er myndighedernes mest alvorlige og restriktive advarsel på et produkt. Advarslen omhandler blandt andet alvorlig risiko for diarré og et lavt antal hvide blodlegemer.

Merrimack markedsfører selv produktet i USA, mens man har indgået en aftale med selskabet PharmaEngine om markedsføring af kræftmidlet i Taiwan. Herudover har man solgt rettighederne til lægemidlet på alle andre markeder til selskabet Baxter International.

Det selskab har siden spundet sine medicinalaktiviteter ud i selskabet Baxalta, der tidligere i år blev opkøbt af irske Shire, som altså sidder på rettighederne nu. Ekspertpanelet CHMP under Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, gav i slutningen af juli en positiv anbefaling af godkendelse af Onivyde til behandling af bugspytkirtelkræft i EU. Dermed kan midlet altså inden længe opnå europæisk godkendelse.

For Merrimack er Onivyde det eneste markedsførte produkt, og i de to første kvartaler af indeværende år tegnede salget af lægemidlet i USA sig for næsten halvdelen af selskabets samlede omsætning. Ifølge Endpoints er der da heller ingen af de kommercielle medarbejdere ansat på Onivyde-projektet, som kan se frem til en fyreseddel.

 FDA godkender kræftmiddel med alvorlig advarsel

 Baxter indgår markant kræftaftale

 Sanofi trækker sig fra kræftsamarbejde

 Sanofi-ejet kræftmiddel fejler for tredje gang 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også