Medicinudgifterne stiger i USA frem mod 2020

Vækstraten i udgifterne til receptpligtig medicin er gået ned det sidste år i USA, men vil stadig stige frem mod 2020 på grund af meget dyr medicin i pipeline.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

De årlige udgifter til receptpligtig medicin vil stige 22 procent over de næste fem år til 400 mia. dollars i 2020. Det viser en rapport fra sundhedsoplysningsselskabet IMS Health Holdings, som blandt andre Reuters citerer.

I det tal er indregnet forventede rabatter, prisnedslag og andre prisreguleringer, som er blevet almindelig praksis. Det betyder, at USA vil opleve en årlig vækstrate i udgifterne fra 4 til 7 procent. Uden rabatter og kun set i forhold til listepriserne vil udgifterne i 2020 ende på 640 mia. dollars.

Det er en hurtigere vækst end amerikanerne har oplevet de sidste fem år, på nær fra 2014-2015, hvor man så en stor stigning på grund af indførelsen af ny hepatitis C-medicin, som var en stor udgift. Medicinudgifterne steg kun med 2,8 procent i 2015 mod 12,4 procent i 2014 beregnet ud fra listerpriserne.

”Det afspejler den nye dynamik, der er på markedet, hvor vi ser en øget konkurrence inde for flere store terapiområder inklusive diabetes, hvor producenterne giver prisenedsættelser gennem rabataftaler,” siger Murray Aitken, adm. direktør for IMSs Institute for Healthcare Informatics, der står bag udgiftsrapporten.

Den mindre vækstrate i udgifterne reflekterer også, at de Pharmacy Benefit Managers, der indkøber medicin til apotekerne og sygekasserne er blevet mere aggressive i deres taktik med at forbigå visse præparater, medmindre medicinalselskaberne giver en klækkelig rabat.

Mange kopiprodukter

En af grundene til at medicinudgifterne vil stige meget frem mod 2020 er, at medicinalselskabernes pipelines er fuld af ny innovativ medicin, der vil blive lanceret de kommende år, blandt andet mange nye dyre kræftbehandlinger.

Udgifterne til kræftlægemidler i USA nåede 39,1 mia. dollars i 2015, hvilket var en stigning på 18 procent, mens udgifterne til behandlinger mod autoimmune sygdomme som for eksempel leddegigt steg næsten 29 procent til 30,2 mia. dollars.

Murray Aitken mener dog, at de udgifter stadig kan klares, fordi man nu sparer på, at andre originalprodukter kun stiger beskedent i pris, og fordi mange lægemidler også løber af patent.

I 2015 udgjorde udgifterne til generiske produkter, inklusive originalmedicin, der er gået af patent, 89 procent af alle udskrevne recepter i USA.

USA frygter europæiske tilstande i forhold til medicinpriser

Analyse: Biosimilærer kan give besparelse på 730 mia kr

USA kigger på alternative betalingsplaner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også