MedWatch

Analyse: Biosimilærer kan give besparelse på 730 mia kr

En ny rapport peger på, at sundhedssystemerne i USA og de største europæiske lande kan spare svimlende 730 mia. kr. frem mod 2020 ved at skifte til biosimilære versioner af en række storsælgende lægemidler.

Foto: Colourbox

De såkaldte biosimilærer, som er en slags efterligninger af biologiske lægemidler, er så småt ved at finde vej til sundhedssystemer verden over. Det lægger pres på originalproducenterne, mens det for sundhedssystemernes vedkommende kan føre til enorme besparelser.

Faktisk kan USA og en håndfuld af de største europæiske lande spare næsten trekvart billion kroner ved at bruge biosimilære versioner af en række populære lægemidler.

Det viser en ny analyse fra IMS Institute for Healthcare Informatics ifølge Reuters.

Biosimilærer er ikke direkte kopiprodukter, men de genskaber den effekt og sikkerhed, som man får fra et givent biologisk lægemiddel, og sælges ofte langt billigere end originalproduktet.

IMS har kigget på, hvordan det ville se ud, hvis USA, Tyskland, Frankrig, Italien, Storbritannien og Spanien begyndte at bruge biosimilære versioner af 8 storsælgende originallægemidler, som mister patent i de kommende fem år, herunder AbbVies gigtmiddel Humira og kræftmedicinen Herceptin fra Roche.

Ifølge rapporten kan disse landes sundhedssystemer spare op til 98 mia. euro – eller 730 mia. kr. – ved at satse på biosimilære versioner af de otte lægemidler.

Det forudsætter, at biosimilærerne sælges med en rabat på 40 pct. i forhold til originalprodukterne. Ligger prisen 30 pct. lavere, vil besparelsen være på 74 mia. euro, mens den ved en rabat på 20 pct. vil være på 20 pct.

Rapport: Marked for biosimilærer vil eksplodere

Frankrig vil diskutere medicinpriser på G7

Sandoz køber biosimilær version af blockbuster fra Pfizer

Sandoz barsler med ny biosimilær version af Amgen-middel

Forsiden lige nu

Novartis-skandale når den græske regering

Anklagerne om at Novartis har bestukket embedsmænd for at få markedsfordele i Grækenland har nu udviklet sig til en politisk skandale, hvor beskyldninger og sagsanlæg fyger gennem luften mellem politiske modstandere.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier