Genselskab vil overgå rivals børsnotering

Det amerikanske genredigeringsselskab Intellia sigter nu efter et trecifret millionbeløb i den høje ende gennem en børsnotering, der skal overgå firmaets store rival.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

120 mio. dollars eller 784 mio. kr. Det er det beløb, som det amerikanske selskab Intellia ifølge nyhedsmediet STAT sigter efter at rejse i forbindelse med en kommende børsnotering.

Pengene skal selskabet bruge til udviklingen af projekter med udgangspunkt i den hastigt fremadstormende CRISPR-teknologi. Med CRISPR-teknologien eller ”clustered regularly interspaced short palindromic repeats”, som forkortelsen dækker over, kan man gå ind og klippe en celles DNA-sekvens op og erstatte dele af den.

Dermed forsøger selskabet at overgå en af dets største rivaler, Editas Medicine, som rejste 94,4 mio. dollars i februar. De to biotekfirmaer er sammen med et tredje i øvrigt fanget i en retslig tvist mellem tre forskere, der alle hævder at have patent på CRISPR-teknologien.

 Tre biotekvirksomheder i klemme i CRISPR-tvist

Editas har købt eksklusivt licens til  Feng Zhangs patent, mens CRISPR Therapeutics arbejder med Emmanuelle Charpentier, og Jennifer Doudna var med til at stifte Intellia.

Som MedWatch tidligere har kunnet berette om, så er danske Bioneer også involveret i det lovende område. Som den første danske virksomhed kan Bioneer således tilbyde medicinalindustrien forskningsmæssigt samarbejde inden for udvikling af cellemodeller bygget på den nye teknologi.

 Dansk firma klar med cellemodel, der kan lette lægemiddeludvikling

En teknologi, som vinder indpas hos stadig flere forskere og virksomheder. Hos Novo Nordisk er koncernforskningsdirektør Mads Krogsgaard således også svært begejstret for teknologiens muligheder, hvilket han åbnede op for i forbindelse med aflæggelsen af selskabets årsregnskab i februar.

"Det er superinteressant. Hvis jeg skal være ærlig, så er CRISPR-teknologien en mindre revolution. Både i reagensglas og faktisk muligvis også in vivo. Jeg har egentlig fulgt det helt fra starten, fordi min søn forsker på Oxford, og de var tidligt fremme med det. Jeg har fulgt det hele tiden, og det er også noget, som Novo Nordisk kigger på, men vi går ikke ind og laver moderne genterapi ved hjælp af den teknologi, i hvert fald ikke lige over night. Men det er meget spændende."

 Novo kan alligevel få bonus fra nedlukket forskning 

 Novartis indgår to gen-samarbejder 

 Google investerer massivt i medicinal og medico

 To amerikanske biotekbørsnoteringer giver håb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også