MedWatch

Tre biotekvirksomheder i klemme i CRISPR-tvist

Den amerikanske patent- og varemærkestyrelse starter i dag med at se på, hvilke krav parterne kan gøre gældende, når de skal afgøre, hvem der ejer patentet på den såkaldte CRISPR-teknologi. Tre biotekselskaber står midt i striden.

Foto: Colourbox

Hvem ejer rettigheden til den hotte genediteringsteknik CRISPR?

Det skal den amerikanske patent- og varemærkestyrelse afgøre, og de indledende øvelser starter i dag.

Det skriver FierceBiotech.

I hver sit ringhjørne står henholdsvis Feng Zhang, professor ved the Broad Institute og Massachusetts Institute of Technology og Jennifer Doudna fra Berkely sammen med Emmanuelle Charpentier fra Umeå Universitet.

Doudna indsendte en patentansøgning på CRISPR-teknolgien, der virker som en saks, som kan gå ind og klippe en celles DNA-sekvens op og erstatte dele af den, seks måneder før Zhang. Sidstnævnte hævder imidlertid, at hans ansøgning dækker den egentlige teknik, mens Doudna’s ansøgning kun handlede om, hvordan man klipper DNA-tråde op i et reagensglas.

Midt i striden står tre biotekselskaber: Editas Medicine, CRISPR Therapeutics og Intellia Therapeutics. Editas har købt eksklusivt licens til Zhangs patent, mens CRISPR arbejder med Charpentier, og Jennifer Doudna var med til at stifte Intellia.

Alle tre selskaber arbejder med CRISPR-teknikken i projekter rettet mod sjældne sygdomme, og har selskaberne allieret sig med en af taberne, kan det komme til at koste dyrt.

Tilladelse til at genmanipulere fostre

Domstol indleder undersøgelse af patenttvist om genteknologi

Genteknologi-selskab gør klar til børsnotering

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier