GSK udvider t-celle-samarbejde med lovende biotekselskab

GSK har udvidet et samarbejde med et biotekselskab, som udvikler t-celle-terapier til behandling af kræft. De to vil nu starte vigtige studier med en cancerkandidat og har lagt i ovnen til op mod otte kombinationsstudier. Det betyder markante ekstrabetalinger til biotekselskabet.
Foto: /ritzau/AP/Kirsty Wigglesworth
Foto: /ritzau/AP/Kirsty Wigglesworth

Den britiske medicinalkæmpe GlaxoSmithKline (GSK) spyttede i sommeren 2014 350 mio. pund i en syvårig forskningsaftale med det britiske biotekselskab Adaptimmune. Og det samarbejde er forløbet så godt, at de to parter har besluttet at udvide aftalen. Det oplyser GSK i en pressemeddelelse.

Det originale samarbejde drejede sig om op til fem kliniske programmer, men hovedfokus var på Adaptimmunes fremmeste kandidat, der er en skræddersyet t-celle-terapi til behandling af kræft rettet mod antigenet NY-ESO-1. Og dette aktiv vil også være i fokus i den udvidede aftale.

GSK og partneren vil nu påbegynde vigtige studier med terapien inden for behandling af bløddelssarkomer af typen synovial sarkom, ligesom man vil udvikle behandlingen inden for en anden type bløddelsarkom kendt som liposarkom.

Bløddelssarkomer dækker over solide tumorer, der opstår i muskler, bindevæv, fedtvæv, nerveskeder og kar. Kræfttypen kan forekomme mange forskellige steder i kroppen, men opstår ifølge Kræftens Bekæmpelse oftest i arme og ben.

Udover disse to indikationer har selskaberne gennem den nye aftale mulighed for at starte op til otte proof-of-principle-studier med behandlingen i kombination med andre terapier, såsom de protein- og enzym-blokerende checkpoint-hæmmere.

De første planlagte studier i bløddelssarkomer vil blive foretaget af Adaptimmune, mens GSK står for finansieringen. De to partnere vil herefter dele omkostningerne til eventuelle kombinationsstudier gennem en ”succes-baseret milepælsstruktur”, oplyses det i meddelelsen.

First-in-class

”Hvis vi har held med at frembringe vigtige data, der er i tråd med, hvad vi har set fra igangværende studier, så tror vi på, at det har potentiale til at blive den første skræddersyede t-celle-terapi, der når frem til markedet,” udtaler Adaptimmunes adm. direktør, James Noble, i meddelelsen.

I den oprindelige aftale kunne Adaptimmune sikre sig 350 mio. pund i milepælsbetalinger over syv år. Men med den udvidede aftale kan biotekselskabet tjene op til 500 mio. pund (4,9 mia. kr.), og her medtager man ikke de milepælsbetalinger, der allerede er faldet.

For at selskabet kan gøre sig fortjent til det fulde beløb, kræver det dog, at GSK i første omgang udnytter sin option på at overtage t-celle-programmet efter klinisk proof-of-concept og sidenhen har held med at udvikle behandlingen i mere end en indikation og mod mere end et såkaldt human leukocyt antigen (HLA).

Herefter kan Adaptimmune tilmed få trinvist stigende salgsmilepæle og royalties af det globale salg af et markedsført produkt, som starter som en mellemhøj encifret procentdel, men med tiden kan vokse til lave tocifrede rater.

Endelig har GSK ret til at udpege fire targets yderligere, hvilket kan betyde endnu flere milepælsbetalinger til biotekselskabet. Størrelsen på disse er dog endnu ikke oplyst.

 GSK indgår milliardstor forskningsaftale 

 GSK-partner viser gode, tidlige data for immunterapi 

 Britisk biotekselskab rejser næsten 1 mia. kr.  

 Her er de 15 mest lovende biotekselskaber 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også