Novo-optakt: Hovedrollen går til de langsigtede mål

Det tegner til et Novo Nordisk-regnskab, hvor hovedfokus bliver de nye ambitioner, nu da Novo Nordisk har indfriet sine langsigtede finansielle mål.
Foto: Jens Lindhe
Foto: Jens Lindhe
AF RITZAU FINANS

Efter flere års imponerende resultater har Novo Nordisk indfriet sine langsigtede finansielle mål, og derfor er der nye ambitioner på vej, når selskabet kommer med årsregnskab onsdag morgen.

Med andre ord bliver der næppe tale om et regnskab, som de er flest. Udviklingen i fjerde kvartal samt en ventet præcisering af forventningerne til 2016 vil med stor sandsynlighed stå i skyggen af de langsigtede målsætninger.

"Det, der vil danne grundlag for hele snakken omkring Novo på onsdag, vil være de finansielle mål. Snakken vil kredse om spørgsmål som, hvad det er for nogle bidragsydere til salgsvæksten, Novo ser. Hvad er det for nogle omkostningseffektiviseringer, man ser, samt hvor mange penge skal der bruges på forskning og udvikling," siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Han venter et langsigtet mål om en vækst i indtjeningen på 10-12 pct. per år mod tidligere 15 pct. Novo Nordisks målsætning for overskudsgraden ventes derimod løftet til imponerende 45 pct. fra tidligere 40 pct.

Dermed ligger Søren Løntofts forventninger tæt på forventningerne generelt, idet konsensus ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates blandt seks analytikere er et langsigtet mål om en vækst i indtjeningen på 10,5 pct., mens estimatet for overskudsgraden ventes hævet til 45 pct.

"Basen er blevet rigtigt stor, og det gør det vanskeligere at vokse. Samtidig er kompleksiteten af nogle af de midler, Novo har udsigt til at lancere i de kommende år, større end ved nogle af de midler, der allerede er på markedet. Derfor er det måske sværere at opnå nogle af de produktivitetsforbedringer, Novo har opnået i de seneste år. Samtidig tegner prismiljøet på det amerikanske marked sværere, end det har været tilfældet i de senere år," siger Søren Løntoft Hansen.

Tresiba er nøglen

Selv har Novo ikke lagt skjul på, at vækstudsigterne i høj grad vil afhænge af salget af Novos nyeste langtidsvirkende insulin Tresiba på det amerikanske marked. Midlet blev i slutningen af fjerde kvartal lanceret over for diabetesspecialister i USA og skal sikre, at Novo fortsætter med at hente markedsandele fra den franske konkurrent Sanofi i USA.

I fjerde kvartal ventes et salg af Tresiba på 385 mio. kr. på verdensplan ifølge estimater fra Ritzau Estimates. Konsensus for salget i 2020 ligger dog markant højere - på over 15 mia. kr. - ifølge analytikerestimater fra Novo Nordisk selv.

I de første år skal væksten desuden skabes af den fortsatte udrulning af antifedmemidlet Saxenda i USA samt af kombinationsmidlet Xultophy, der bygger på Tresiba samt supersællerten Victoza. Senere kommer Novo desuden med en ugentlig GLP-1-analog, Semaglutid, der tilhører samme lægemiddelklasse som Victoza.

Priserne ventes ikke at kunne hæves i samme grad som i tidligere år, inden fusioner blandt de amerikanske sygekasser ændrede styrkeniveauet ved forhandlingsbordet, så de i højere grad kunne arbejde for større rabatter på de fortsat voksende listepriser på medicin.

Alt i alt betyder det, at priserne i USA på den korte bane tegner uændrede.

"Vi har indgået kontrakter, der dækker vores forretning i 2016, og alt afhængig af, hvilke salgskanaler vi realiserer vores salg igennem, så ser det ud til, at prisbilledet er nogenlunde tilsvarende næste år og altså grundlæggende indikerer en flad prisudvikling," sagde Novos topchef, Lars Rebien Sørensen, i forbindelse med det seneste regnskab.

Levemir og Victoza

Isoleret i fjerde kvartal vil der blive set nærmere på salgsudviklingen for de store trækheste i de seneste regnskaber, det langtidsvirkende insulin Levemir samt GLP-1-analogen Victoza.

Desuden vil der blive kigget nærmere på Novos præstationer i Kina, hvor væksten er på vej ned. Novo er blandt andet ramt af konkurrence fra lokale producenter. Dertil kommer, at Kina har lagt restriktioner på medicinalselskabernes adgang til at markedsføre deres medicin over for læger og hospitaler. De striksere regler fulgte i kølvandet af korruptionsskandalen i 2013, hvor den britiske medicinalkæmpe Glaxosmithkline blev taget i at bestikke læger for at få dem til at udskrive selskabets lægemidler.

2016-forventninger ses præciseret

I Novo-regnskabet kan der også ventes en konkretisering af de foreløbige forventninger til 2016. Novo Nordisk meddelte i regnskabet for tredje kvartal, at det venter en medium til høj encifret vækst i salget og resultatet af primær drift - justeret for indtægterne fra salget af aktier ved børsnotering af it-selskabet NNIT i 2015 samt salg af aktiver vedrørende det inflammatoriske forretningsområde, som er blevet lukket.

Oversat til tal vil det i årsregnskabet give anledning til forventninger om en vækst i lokal valuta på 6-9 pct. i såvel salget som resultatet af primær drift, vurderer Sydbank.

(e): Medianestimater indsamlet af Ritzau Estimates blandt op til 11 analytikere. 

*: Novo Nordisk havde en engangsindtægt i Q1 2015 på 2,4 mia. kr. fra salget af aktier ved børsnoteringen af NNIT

Blandt 10 analytikere anbefaler otte køb af aktien i stærkere eller mildere grad. To analytikere har en neutral anbefaling, mens ingen anbefaler "sælg". Det gennemsnitlige kursmål er 448 kr.

Regnskabet offentliggøres onsdag den 3. februar kl. 7.30.

 

 Novo Nordisk kan score milliarder på fedtlever

 Novo får mere skyts i kampen mod Sanofi

 Analytiker: Tresiba-studie leverer særdeles stærke data 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også