MedWatch

Pay-for-delay-sager nedadgående i USA

En amerikansk højesteretsdom fra 2013 har betydet, at en omstridt praksis mellem originalproducenter og generikaproducenter er blevet langt mindre udbredt.

Højesteret USA Supreme Court ret domstol
Foto: Andrew Councill

Mere juridisk bid til de amerikanske myndigheder har ifølge Reuters medført, at en omstridt praksis i medicinalverdenen er blevet mindre udbredt i USA.

For en højesteretsdom fra juni 2013 medførte, at den amerikanske myndighed Federal Trade Commission (FTC) lovligt kunne forfølge de såkaldte pay-for-delay-aftaler som potentielt ulovlige. Det har betydet, at antallet af disse aftaler er faldet fra rekordhøje 40 i 2012 over 29 aftaler i 2013 til i 2014 at være nede på 21.

I en typisk pay-for-delay-aftale vil en originalproducent giver en kopiproducent en pengesum eller en anden modydelse mod, at kopiselskabet indgår en aftale om at udskyde lanceringen af en billigere udgave af den medicin, som originalproducenten forsøger at beskytte fra kopikonkurrence.

Milliardomsætning

FTC oplyser ikke hvilke aktører, der var involveret i de 21 aftaler, men siger dog, at 2014-aftalerne involverede 20 forskellige originale lægemidler, som havde en kombineret amerikansk omsætning på omkring 6,2 mia. dollars.

Danske Lundbeck blev i sommeren sidste år idømt en bøde på 700 mio. kr. af EU-Kommissionen, hvilket var den største EU-bøde i en konkurrencesag til et dansk selskab nogensinde.

Lundbeck fik bøden, fordi selskabet i 2002 indgik pay-for-delay-aftaler med en række producenter af kopimedicin for at få dem til at forsinke deres kopier af det danske medicinalselskabs antidepressiv, Citalopram. Dermed overtrådte Lundbeck og kopiproducenterne EU's regler, der forbyder aftaler, der hindrer fri konkurrence.

"Jeg som forbruger er blevet snydt, så vandet driver"

Vestager: Industrien ser ud til at have ændret adfærd

AZ og Ranbaxy forsvarer gigantisk 'pay-for-delay'-aftale

Medicinindustri angriber regler

EU-kommissær: Vi står stærkt mod Lundbeck

GSK beskyldes for at indgå pay-for-delay-aftaler

Forsiden lige nu

Dansker til tops i Hansa Medical: "Det er meget sjovere at bygge noget op"

Søren Tulstrup sagde tirsdag ja til sit femte job som adm. direktør i medicinalindustrien, da han trådte til som topchef i svenske Hansa Medical. "Jeg kan godt lide forandringer og kraftig vækst," lyder forklaringen fra den tidligere militærmand, der gerne vil sende Hansa Medical ned ad samme sti som Amgen og Shire.

Novo Nordisk om problembarn: Vi kan gøre det til en stærk forretning

Novo Nordisks aktionærer udtrykte generelt tilfredshed med medicinalselskabet på dets generalforsamling torsdag, men flere påpegede også, at der skal ske noget med den pressede biopharm-forretning. Både topchef og bestyrelseformand har stor tro på forretningsdelen, som man ikke har nogen planer om at sælge fra.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier