Flere patienter til dyre hepatitismidler

Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin har godkendt nye kriterier for behandling af hepatitis C og vil også kigge nærmere på nye kolesterolmidler.
Foto: AP/POLFOTO/arkiv
Foto: AP/POLFOTO/arkiv

Danske Regioners Råd for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS), har fredag offentliggjort nye godkendelser af behandlinger og nye planlagte fagudvalg. Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

I denne omgang blev det til godkendelse af nye kriterier for behandling af hepatitis C (smitsom leverbetændelse) med de nye lægemidler. Det betyder, at også mindre syge og ikke livstruede patienter med sygdommen også kan få mulighed for at få behandling med de dyre lægemidler. De nye dyre lægemidler inkluderer blandt andet Sovaldi og Harvoni fra Gilead og Viekira Pak og Technivie fra Abbvie. 

I sin begrundelse for udvidelse af behandlingskriterierne, bider RADS formand, Jørgen Schøler Kristensen, mærke i, at det første af midlerne blev godkendt med mindre dokumentation end vanligt. Derfor blev det også kun godkendt til patienter, hvor gevinsten ved behandlingen kunne opveje evt. bivirkninger. Erfaring med midlerne gør, at RADS udvider behandlingskriterierne. 

”Vi har med glæde kunnet konstatere, at hovedparten af de mest syge patienter med alvorlig påvirket leverfunktion har gennemført et velbehandlet behandlingsforløb, så de i dag er fri for hepatitis. Vi har faktisk indtil nu ikke oplevet et eneste tilfælde, hvor sygdommen er brudt ud igen, hvilket er helt fantastisk,” siger han i pressemeddelelsen.

RADS besluttede desuden at nedsætte ét nyt fagudvalg vedrørende behandling af forhøjet fedtniveau i blodet. Udvalget vil blandt andet se på kolesterolmidlerne Repatha og Praluent fra henholdsvis Amgen og Sanofi. Rådet vil også foretage en revurdering af behandlingsvejledningen vedrørende Kronisk Obstruktiv Lungelidelse (KOL) samt at foretage en opdatering af vejledningen vedrørende lungekræft, hvor Koordinationsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) for nyligt har anbefalet to nye lægemidler. 

Forskere peger på nye bivirkninger ved Gileads hep C-pille 

Gileads supersællert bremser op

Gilead nyder godt af Abbvies problemer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også