Rebien: Konkurrencen virker ikke skræmmende

De nye diabetesmidler fra Novo Nordisk konkurrenter skræmmer ikke den danske topchef.
Foto: Carsten Bundgaard
Foto: Carsten Bundgaard
AF RITZAU FINANS

Konkurrenternes nyeste diabetesmidler får ikke Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen til at ryste på hånden. Tværtimod ser konkurrencebilledet egentlig bedre ud, end man kunne frygte, siger Novo-chefen, der stadig mener at have det bedste kort på hånden i kampen om milliardmarkedet for de langtidsvirkende insuliner.

Det gælder også selv om den franske ærkerival Sanofi har overhalet Novo og for cirka fire uger siden fik godkendt sit nye langtidsvirkende insulin Toujeo på det amerikanske marked.

"Indtil videre er den profil, som er blevet præsenteret for Toujeo, ikke skræmmende. Men den er formodentlig så anderledes, at Sanofi vil kunne differentiere produktet," siger Lars Rebien Sørensen til Ritzau Finans.

Han mener, at Novos nye insulin, Tresiba, vil stå sig fint i konkurrencen.

Først skal Tresiba dog godkendes, og et meget vigtigt skridt i den forbindelse kan - om alt går vel - tages i første halvår, hvor en gruppe Novo-ansatte skal tage stilling til om foreløbige data fra et studie af hjerte-kar-risiciene med Tresiba understøtter en genindsendelse af registreringsansøgningen i USA, eller om Novo skal vente på de endelige data, hvilket vil koste vigtig tid.

"Det vil udskyde lanceringen med omkring halvandet år. Men det bliver formentlig de samme produkter, vi skal konkurrere med, og det synes jeg ikke virker skræmmende. Vi mener, at Tresiba stadigvæk vil være det bedste produkt på markedet," siger Lars Rebien Sørensen, der dog regner med, at det vil give en del uro om aktien, hvis registreringsansøgningen ender med at blive udskudt.

"Selvfølgelig vil jeg alt andet lige gerne have Tresiba på markedet i begyndelsen af 2016 i stedet for i 2017, og aktiemarkedet vil formentlig blive noget oprørt. Så det kan blive en ret turbulent periode. Men det underliggende problem for Novo Nordisk ser jeg ikke som særligt stort, så længe vi bare får det godkendt," siger Lars Rebien Sørensen.

Han kan konstatere, at Novos anden store konkurrent Eli Lilly er sat tilbage i sine planer for et indtog på markedet for langtidsvirkende insulin. Lilly meddelte i februar, at selskabets nye egetudviklede insulin, basal insulin Peglispro, BIL, er blevet forsinket i den kliniske udvikling, så der tidligst ventes indsendt registreringsansøgning efter 2016.

Dertil kommer, at Sanofi i januar 2014 stak en kæp i hjulet for Eli Lillys lancering af en Lantus-kopi, når Lantus-patentet udløber i 2015. Det skete med en retssag mod Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheim, der automatisk forhindrer en endelig godkendelse og en lancering i 30 måneder, frem til midten af 2016, med mindre sagen afgøres til Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheims fordel inden da.

Også på markedet for GLP-1-midler, hvor storsællerten Victoza godt nok har tabt markedsandele, vurderer Novo Nordisk at være sluppet nådigt fra konkurrencen.

"Når vi ser på GLP-1-området så er Dulaglutid (Trulicity, red.) kommet på markedet, og det gælder også Albiglutid (Tanzeum. red.). Det har indtil videre ikke revolutioneret markedet, og vi kan holde nogenlunde fast. Så jeg synes, at konkurrencesituationen på den korte bane ser bedre ud, end man kunne have frygtet," siger Lars Rebien Sørensen.

De seneste recepttal fra Symphony Health viser ifølge Bloomberg News, at Victozas markedsandel er faldet til 62,6 pct. fra 67 pct. i juli 2014, hvor Glaxosmithkline lancerede sin Victoza-rival, Tanzeum. Tanzeums markedsandel er 3,4 pct., mens Eli Lillys nye Victoza-rival Trulicity har nået en markedsandel på 2,6 pct. siden lanceringen i slutningen af november.

På markedet for de langtidsvirkende insuliner har Novo i det seneste år vundet markedsandele med Tresibas forgænger Levemir, der har nået en markedsandel på 25 pct. i USA. Resten sidder Sanofis Lantus på.

Novo vil nu ifølge Lars Rebien Sørensen ud over at prioritere Tresiba køre hårdt på for at få sin ugentlige GLP-1-analog, Semaglutid, på markedet. Desuden skal der investeres i det kliniske udviklingsprogram for en tabletbaseret GLP-1-behandling, der foreløbigt er igennem den mellemste kliniske udviklingsfase 2.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også