"Det er jo ikke en pølsefabrik, vi kører"

Lundbecks forskningsdirektør er ærgerlig over at skulle indstille udviklingen af lægemiddelkandidaten desmoteplase efter at have brugt mere end 1 mia. kr. på projektet. Men man var hele tiden indstillet på, at det var et højrisikabelt foretagende.
Foto: Martin Lehmann / Polfoto
Foto: Martin Lehmann / Polfoto

Det er en ærgerlig forsknings- og udviklingsdirektør, MedWatch torsdag fanger over telefonen.

Sent onsdag aften måtte Anders Gersel Pedersen og resten af Lundbeck-ledelsen nemlig meddele markedet, at selskabet har indstillet den videre udvikling af lægemiddelkandidaten desmoteplase og nedskrevet for 309 mio. kr.

"Det er selvfølgelig ærgerligt at stoppe et projekt, hvor vi har fundet et molekyle, som vi kan se, har en effekt, og som samtidig har en positiv bivirkningsprofil. Men nu har vi åbnet DIAS-4-studiet, og det problem, vi står med, er, at med de teknologier, der er til rådighed, og den mulighed der er for at få de rigtige patienter ind i studiet, kan vi se, at vi ikke kan definere en klar patientgruppe, som vi kan gøre studier på med de set-ups, vi kender til på nuværende tidspunkt," siger han og tilføjer:

"Det er ærgerligt, når man har brugt på den anden side af 1 mia. kr. på at nå dertil, hvor vi er nu. Vi har selvfølgelig fået en masse viden undervejs, men det ville have været sjovere at kunne sige, at vi havde fundet en rigtig patientgruppe, som vi ville kunne hjælpe med det her lægemiddel."

Hverken penge eller energi

I skriver i meddelelsen, at I kigger på alternativer. Hvilke alternativer er der tale om?

"Vi kan se, at stoffet virker i selekterede patientgrupper, og at det ikke har de gener, som andre lægemidler her har, så derfor er det et interessant lægemiddel. Nu har brugt et stykke tid sammen med eksterne eksperter på at se, om vi kunne beskrive en befolkning, som var den rigtige måde at undersøge det på og komme videre. Det er ikke lykkedes på nuværende tidspunkt. Men man skal jo ikke afskrive det fuldstændigt," siger han og uddyber:

"I forhold til den portefølje vi i øvrigt har, og som er helt fyldt med aktiviteter, så kan jeg ikke se, at vi på nuværende tidspunkt selv kan løfte den opgave, og lægge hverken de nødvendige penge eller energi i det til at få det her til at køre nu. Så det bliver lagt i skuffen."

Kendte til høj risiko

Hvordan har du det som øverste ansvarlig for F&U i selskabet med, at det skulle komme så vidt, til og med fase 3, før man var nødt til at træffe den her beslutning?

"Det er selvfølgelig altid ærgerligt, når man skal nedlægge et projekt, som man mener, er spændende. Men vi har hele tiden vidst, at det her var et højrisikoprojekt, hvilket også har været grunden til, at vi ikke har lagt det ind i vores forventninger vedrørende porteføljen. Vi vidste, da vi startede, at vi ikke ville kunne nedlægge det, før fase 3. Det var vilkårene i den verden, vi lever i, inden for CNS-patienter," siger Anders Gersel Pedersen og slår afslutningsvist fast:

"Hvis man vil være innovativ og arbejde med de nyeste teknologier, så bliver man også nødt til at forvente, at det ind imellem ikke går som forventet. Det er jo ikke en pølsefabrik, vi kører."

 Nordea-lussing til Lundbeck

 Lundbeck dropper lægemiddel og nedskriver

 Lundbeck-dir: Meget, meget ærgerlig besked

 Flagermus-medicin kursjoker for Lundbeck 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også