Naturen er roden til masser af nye kræftlægemidler

Halvdelen af alle kræftlægemidler består enten rene naturstoffer eller kemiske forbindelser, som er kraftigt inspireret af naturen. Pludselig kan der dukke et spor op, hedder det fra professor Søren Brøgger Christensen, KU.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Naturen har i mange år været en af de vigtigste kilder til de nye lægemidler, der hvert år strømmer ud på verdensmarkedet, og svampe, bakteriekulturer, træsorter og planter er fortsat roden til nye lægemidler. Eksempelvis er der netop nu forsøg i gang på mennesker med prostatakræft med stof baseret på en ukrudtsplante fra middelhavslandene.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, i anledning af særudstillingen ”Planter mod Kræft”, der åbner fredag den 10. oktober 2014 på NaturMedicinsk Museum.

”Skærmplanten Thapsia gargancia, der vokser som ukrudt i mange middelhavslande, indeholder et stof med positiv effekt på prostatakræft. Kliniske forsøg på mennesker er i gang, og resultaterne er lovende,” siger manden bag udstillingen, professor Søren Brøgger Christensen.

En tredjedel af alle nye

En tredjedel af alle nye lægemidler, som blev godkendt på verdensplan i perioden 1981-2006, var naturstoffer eller afledt af dem. Halvdelen af alle lægemidler til behandling af kræft består enten rene naturstoffer eller kemiske forbindelser, som er kraftigt inspireret af naturen, fremgår det af pressemeddelesen.

Thapsia gargancia- planten indeholder planten cellegifte – ”giftstoffer som altså kan bruges i kampen mod kræft ved at provokere kroppens syge celler til selvmord.”

Mange penge

Kræft udgør generelt et meget stort problem mange steder, og derfor er det bestemt heller ikke småpenge, som de mange kræftlægemidler sælger for. For året 2013 var der således fem forskellige kræftmidler på globalt plan, som alle solgt for mere end fire mia. dollars. Det bedst sælgende, lægemidlet Rituxan/MabThera fra schweiziske Roche solgte eksempelvis for astronomiske 7,78 mia. dollars i 2013 - det svarer til næsten 46 mia. kr. Verdens tre bedst sælgende kræftlægemidler kommer i øvrigt alle fra Roche - til sammen solgte de tre lægemidler for 21,09 mia. dollars, svarende til lige over 124 mia. kr.

Her er de bedst sælgende kræftlægemidler

Takstræer til brystkræft

Plantestoffet taxol har eksempelvis spillet en vigtig rolle i kampen mod brystkræft:

”Taxol udvindes af amerikanske takstræers bark. Af ét træ kunne man udvinde lægemidler til gavn for få brystkræftpatienter, og på den måde blev det naturligvis svært at sikre fremtiden for både planter og mennesker. Men så fandt man i begyndelsen af 1990'erne ud af at benytte europæiske takstræer. Her kunne man tage nåle fra træet i stedet for at ødelægge barken og derefter brygge videre på råstofferne i laboratoriet ved hjælp af syntesekemi,” fortæller Søren Brøgger Christensen.

 Ny kræftmedicin næsten dobbelt så dyr som Sovaldi

 Riget tredobler afprøvninger af ny kræftmedicin 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også