Cannabis mod kræft testes nu på mennesker

For første gang nogensinde er to projekter i USA og Storbritannien begyndt at teste kræftmidler med cannabis på mennesker.
Foto: PR
Foto: PR

Cannabis er ikke blot et rusmiddel, men kan også bruges til mere seriøse gøremål.

To forskningsprojekter i USA og Storbritannien er for første gang nogensinde begyndt at teste midler mod kræft med cannabis på mennesker i fase 1-forsøg. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

De aktive stoffer i cannabis hedder cannabinoder, og de kommer dels fra hampplanten cannabis sative, fra kroppens egen produktion, mens de også bliver syntetisk fremstillet. Det er de stoffer, forskningsprojekterne bruger i deres forsøg.

"Det er meget spændende forskning, fordi vi forhåbentlig får dokumenteret, om cannabisbehandlingen eksempelvis betyder, at kræftsvulsterne mindskes, hvor meget cannabis man som kræftpatient kan tåle, og vi får viden om bivirkninger. Det er vigtigt at pointere, at der i begge forsøg anvendes syntetisk cannabis – altså har man fuldstændig styr på produktet, der i øvrigt ikke påvirker patienterne psykologisk, eller sagt med andre ord, de bliver ikke skæve," udtaler Jens Oluf Bruun Pedersen, legefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse.

Projektet i USA tester virkningen på patienter med kræft i hjernen, mens det britiske projekt retter sig mod patienter med andre fremskredne kræftsygdomme.

Mangler viden

Jens Oluf Bruun fastslår, at der mangler viden om cannabis' virkning til kræftbehandling, og der er ingen dokumentation for, at det har en virkning på mennesker. Tidligere forsøg på området har været foretaget på mus eller på celler i laboratorier.

De forsøg viste svingende resultater. Nogle viste, at cannabinoiderne fik cellerne til at dele sig hurtigere, mens andre forsøg viste en dæmpelse af cellespredningen.

Brugen af cannabis til sygdomsbehandling er set flere steder. MedWatch har blandt andet tidligere skrevet om, hvordan det britiske biotekselskab GW Pharmaceuticals vil bruge cannabis til behandling af epilepsi, mens Almirall har oplevet en skepsis over brugen af cannabis fra en række myndigheder.

 Cannabis-bekymring giver Almirall hovedpine

 Biotekselskab vil bekæmpe sygdomme med cannabis

 Hashaktier ryger højt til vejrs

 Britisk selskab satser på marijuana-medicin 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også