Biotekselskab vil bekæmpe sygdomme med cannabis

De amerikanske sundhedsmyndigheder FDA har givet fast track-status til et nyt lægemiddel mod epilepsi, som er baseret på cannabis. Det britiske biotekselskab bag medicinen har opbygget en omfattende pipeline af lægemidler med udgangspunkt i det ulovlige rusmiddel.
Foto: PR
Foto: PR

Det britiske biotekselskab GW Pharmaceuticals har opnået fremskyndet evalueringen – såkaldt fast track-status - af sin registreringsansøgning for lægemiddelkandidaten Epidiolex. Det skriver biotekselskabet i en pressemeddelelse.

Lægemidlet, som er til behandling af sjældne former for epilepsi, er baseret på rusmidlet cannabis, der er ulovligt i Danmark og en lang række andre lande. Fast track-statussen fra FDA gælder for midlet til behandling af epilepsiformen Dravet syndrom, som rammer børn.

Sygdommen medfører alvorlige epilepsianfald og feberkramper, som starter allerede når barnet er 6 måneder gammelt. Der er under 7.000 mennesker, der lider af sygdommen i Europa, og endnu færre i USA.

GW Pharmaceuticals har planer om at igangsætte et fase 2/3-studie i anden halvdel af indeværende år, og dermed kan det cannabis-baserede lægemiddel muligvis ramme det amerikanske marked indenfor en overskuelig fremtid.

Amerikanerne er da også kendt for at have en noget mere åben tilgang til brugen af cannabis inden for medicinsk behandling, da en række stater har gjort brugen af stoffet lovligt. Herhjemme det dog fortsat et illegalt stof, men flere politiske partier har så sent som i år talt varmt om mulighederne for at bruge stoffet inden for medicinsk behandling.

Omfattende pipeline

Det britiske biotekselskab udvikler også Epidiolex mod en anden sjælden epilepsisygdom, der rammer børn, kendt som Lennox-Gastaut syndrom. Selskabet fik i februar såkaldt orphan drug-status fra FDA i denne indikation.

Herudover udvikler man også en lang række andre lægemidler baseret på cannabis, bl.a. sklerosemidlet Sativex, som er udviklet i samarbejde med tyske Bayer og er godkendt i Europa til behandling af muskelspasmer i patienter med multipel sklerose.

I USA har det britiske selskab et samarbejde med japanske Otsuka om dette middel, som man håber at få godkendt til behandling af smerter i kræftpatienter.

Endelig har GW Pharmaceuticals en række kandidater under udvikling, som man selv ejer de fulde rettigheder til, mod bl.a. diabetes, kræft og colitis ulcerosa – også kendt som blødende tyktarmsbetændelse.

Foto: PR
Foto: PR

Rusen udebliver

GW Pharmaceuticals omsætter årligt for 52,2 mio. dollar, og modsat andre selskaber, som har udviklet cannabis-baseret medicin, så bruger man ikke syntetiske versioner af stoffer, som ligner eller er identiske med dem, der findes i planten. Derimod tager virksomheden stoffer direkte fra marijuana-planter, som man selv dyrker et hemmeligt sted i det sydøstlige England.

Brugere af GW Pharmaceuticals’ produkter skal dog ikke satse på at opleve den mest eftertragtede virkning fra marijuanaen. Ud af de 60 forskellige kemiske stoffer, som findes i planten, er det nemlig kun et enkelt, som kan medføre en rus – og GW Pharmaceuticals bruger de 59 andre stoffer til sine produkter.

 Britisk selskab satser på marijuana-medicin

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også