MedWatch

Eivind Kolding: Vi vil satse på modne selskaber

En ændring i strategien var årsagen til, at Novo A/S valgte at sælge det engelske selskab Archimedes Pharma til ProStrakan, en del af Kyowa Hakko Kirin, for mere end to milliarder kroner.

Foto: LARS KRABBE

Novo A/S satsede tidligere på selskaber, der var tidligt i deres kommercialiseringsfase, men en ændring af den strategi til et fokus på mere modne og større selskaber har medført et salg af det engelske selskab Archimedes.

”Vores strategi fremadrettet er at investere i noget større og lidt mere modne selskaber end et selskab som Archimedes. Det kom mere af en anden strategi, hvor vi fokuserede på selskaber, der var tidligere i deres kommercialiseringsfase. Men det er vi gået væk fra, så derfor har vi valgt at sælge Archimedes. Men også fordi, at timingen er god, da både markedet er generelt positivt og også selskabsspecifikt,” siger Eivind Kolding, der er adm. direktør i Novo A/S, til MedWatch.

Hvor meget Novo har tjent på salget, ønsker Eivind Kolding ikke at oplyse konkret, men han siger i stedet:

 ”Vi har fået ganske fornuftigt forrentning, men vi er ikke mere specifikke end det.”

Tilbage i 2012 købte Novo A/S den resterende del af Archimedes til en pris på under 200 mio. kr. Novo A/S investerede allerede i marts 2010 350 mio. kr. i selskabet , og har siden indskudt 450 mio. kr. via konvertible lån. Tilbage i 2012 fortalte daværende Ulrik Spork til Børsen, daværende Managing Partner i Novo A/S, at den samlede investering i selskabet efter det fulde køb lå på under en milliard kroner.

Fokuserer på life science

Uanset fortjenestens størrelse er planen, at pengene skal ud og arbejde videre for investeringsselskabet bag Novo Nordisk og Novozymes.

”Det er jo vores strategi at lave større investeringer. Så kan du sige, at selvfølgelig bidrager provenuet fra Archimedes til det, men det er ikke øremærket til noget bestemt. Vi får jo indtægter fra alle vores investeringer, også noget af det vi sælger. Så det går med ind til at kunne finansiere de opkøb, som vi vil gennemføre fremover,” siger Eivind Kolding.

Direktøren løfter lidt mere af sløret for, hvordan den nye strategi ser ud - udover at man fremover vil investere i modne og større viksomheder.

”Vi fokuserer helt klart på selskaber inden for life science, selskaber som har gode udviklingsmuligheder, som er leder inden for deres forretningsområde, og som generer et godt og stabilt cash flow,” siger Eivind Kolding.

Du sagde før, at timingen var rigtig til et salg, men hvordan ser det ud investeringsmæssigt?

”Nu er det et relativt aktivt marked i øjeblikket. Det er fordi, at der både er købere og sælgere på markedet. Og vi er både købere og sælgere. Så i den forstand er det klart, at vi også aktivt vurderer muligheden for at investere i øjeblikket. Og det mener vi stadigvæk, at der bestemt også er mulighed for at gøre. Men når du har et selskab, som Archimedes, der ikke strategisk passer ind i strategien, så er det et godt tidspunkt at vurdere salget, men selvfølgelig kun hvis de selskabsspecifikke omstændigheder også er til det,” siger Eivind Kolding. 

 Novo A/S sælger selskab for mere end to milliarder

 Novo-ejer 100 mia. kr. rigere

 Storinvestor: Dansk biotek bliver glorificeret eller forsvinder

 Novo A/S køber resten af engelsk farma-selskab 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier