’Skjult’ diamant i Lundbecks pipeline

Lægemiddelkandidaten Brexpiprazole er den uslebne diamant i Lundbecks pipeline, vurderer analytikere. Blockbuster-kandidaten, der er til behandling af sindslidelser, forventes at ramme markedet allerede i 2015.

To medicinalanalytikere er enige om, at lægemiddelkandidaten Brexpiprazole til behandling af sindslidelser som svær depression og skizofreni, er en usleben diamant i Lundbecks pipeline. Allerede i løbet af første halvår 2014 forventes Lundbeck at præsentere topline-data for Brexpiprazole, som medicinalkoncernen har i samarbejde med japanske Otsuka. Data, som vil kunne løfte Lundbeck-aktien, hvis de er positive.

”Der er ingen tvivl om, at Brexpiprazole er en noget overset lægemiddelkandidat. En del af forklaringen skal nok findes i, der er kommet så mange data på det seneste med blandt andet Brintellix, Abilify Maintena og Selincro. Jeg ser bestemt det her lægemiddel som en ’usleben diamant’ i Lundbecks pipeline,” siger Søren Løntoft Hansen, analytiker i Sydbank, til MedWatch.

Nogenlunde samme overbevisning har Michael Friis Jørgensen, der er analytiker i Alm. Brand Markets.

”For mig er Brexpiprazole-data en af de store kurstriggere i løbet af 2014. En af forklaringerne på, hvorfor lægemiddelkandidaten ikke fylder mere i debatten, er, at vi ikke har set så mange data for Brexpiprazole endnu. Det er måske det, der mangler, for markedspotentialet er uomtvisteligt,” siger Michael Friis Jørgensen til MedWatch.

Estimat kan ændre sig

Hos Lundbeck ser man, måske ikke så overraskende, også et stort potentiale i lægemiddelkandidaten.

”Jeg mener, at vores estimat om en andel af topsalget på omkring fem mia. kr. er realistisk på nuværende tidspunkt, men det kan selvfølgelig ændre sig. I sidste ende vil det jo være data, der vil afgøre, hvor begejstrede vi vil ende med at være for den her lægemiddelkandidat,” siger Andreas Eggert, vicekoncerndirektør for den globale produktstrategi og med ansvaret for Lundbecks lancering af nye lægemidler, i et interview med MedWatch.

Mens meget af diskussionen omkring Lundbeck i øjeblikket går på særligt den nylige godkendelse af det store milliardhåb, antidepressivet Brintellix, så har der generelt været meget lidt opmærksomhed omkring netop Brexpiprazole.

”Jeg tror ikke, markedet som sådan undervurderer Brexpiprazole, men det er rigtigt, at vi i Lundbeck ikke har talt ret meget om den her lægemiddelkandidat. Det er måske også et resultat af, at det oprindeligt var Otsuka, der havde lægemidlet, så derfor er det måske i højere grad også dem, der har taget teten i forhold til at kommunikere om Brexpiprazole,” siger Andreas Eggert.

Rigtig god aftale

Modsat eksempelvis Brintellix og skizofrenimidlet Abilify Maintena, så vil Lundbeck få lige omkring 50 pct. af et fremtidigt salg af Brexpiprazole. Helt konkret er aftalen struktureret på en sådan måde, at 45 pct. af et fremtidigt salg på det lukrative amerikanske marked vil gå til Lundbeck.

Generelt er aftalen med Otsuka skruet sammen på en lidt mere kompliceret måde, men alt lagt sammen svarer aftalen til, at de to medicinalkoncerner deler salget 50-50, når man ser på alle de store markeder som en helhed.

Mens Lundbeck, i hvert fald indtil videre, selv forventer, at Brexpiprazole vil kunne generere fem mia. kr. på selskabets toplinje, når salget peaker, ser Michael Friis Jørgensen det som en mulighed, at den andel kan blive helt op til 10 mia. kr. værd.

Søren Løntoft Hansen har ikke noget topsalgsestimat på lægemiddelkandidaten, men han mener også, at udmeldingen om fem mia. kr. er til den konservative side.

”Brexpiprazole-aftalen er væsentligt bedre end aftalen for Abilify Maintena, og selvom lægemiddelkandidatens potentiale ikke er lige så stort som Brintellix, mener jeg bestemt, at Brexpiprazole vil kunne generere mere end fem mia. kr. til Lundbecks omsætning, når salget er på sit højeste,” siger Søren Løntoft Hansen og uddyber:

”Det, der også er interessant at notere sig, er, at lægemidlet vil komme på markedet, når Lundbecks amerikanske salgsstyrke for alvor er kommet i gang. Det betyder, at Lundbeck sandsynligvis slet ikke vil komme til at have de samme salgsmæssige udfordringer, som selskabet eksempelvis vil have på den lidt kortere bane for både Abilify Maintena og Brintellix,” siger han.

 Derfor er lægerne modvillige 

 Lægerne bliver igen Lundbecks udfordring

Retter sig mod mange lidelser

I øjeblikket er Lundbeck i gang med et fase 3-studie, der samlet set har involveret mere end 6.000 patienter.

Mere bemærkelsesværdigt er det imidlertid, at lægemiddelkandidaten, som en del af fase 3-studiet, testes mod både depression, skizofreni, posttraumatisk stress (såkaldt PTSD) og en særlig lidelse for Alzheimers-patienter.

”Det, der burde have givet noget mere appetit, er, at man også har det her lægemiddel i fase 3-studie i forhold til de raserianfald, som mange Alzheimers-patienter lider af. Hvis man kan få lægemidlet godkendt til det også, selvom det ikke er decideret sygdomsmodificerende, så vil det kunne hjælpe til at positionere lægemidlet,” siger Michael Friis Jørgensen.

Inden for en overskuelig fremtid vil der blive præsenteret headline-data fra føromtalte fase 3-studie.

”Studiet er endnu ikke færdiggjort, så det er svært at sige meget specifikt, hvornår vi vil præsentere de første data fra det store fase 3-studie, men vores forventning er fortsat, at det vil ske medio 2014,” siger Andreas Eggert.

Han pointerer dog samtidig, at første skridt på vejen mod at realisere endnu et milliardsælgende lægemiddel selvfølgelig er, at data er så stærke, som man håber på og pointerer samtidig, at Lundbeck jo først derefter skal forsøge at få godkendt lægemidlet.

"Men det sagt, så er det klart, at der er et stort potentiale i Brexpiprazole, også fordi det er en lægemiddelkandidat, der retter sig mod mange forskellige typer sindslidelser,” siger Andreas Eggert.

Hvis alt går efter planen, vil Brexpiprazole komme på markedet i løbet af 2015.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også