Banker nye regler medicinpriserne i vejret?

Takeda har sammen med en række rivaler presset priserne på smerteplastre voldsomt op i løbet af få måneder. Er det første sprøjt fra en kommende bølge af massive prisstigninger på medicin? Ja, mener en apoteker, regionerne er bekymrede, mens Takeda og ministeriet afviser.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Regionerne kunne fra denne uge notere sig et hidsigt hop i udgifterne til smerteplastre med det virksomme stof fentanyl, der er tilskudsberettiget. I løbet af de sidste fire måneder har producenter af de generiske smerteplastre en efter en mangedoblet priserne på en række af pakningerne, og i sidste uge var det Takeda, der kørte priserne op.

Eksempelvis steg en pakning med fire smerteplastre af 100 mikrogram/time fra en AIP-pris på 38 kr. til 535 kr. – et hop på 1308 pct.

Prisstigningerne på fentanylsmerteplastre kommer umiddelbart efter, at Sundhedsstyrelsen har ændret reglerne for, hvor meget apotekerne må kreditere og returnere af produkter. Det har fået Lars Lundager Walmar, ejer af Mariager Apotek og Hadsund Apotek, til at overveje, hvorvidt de høje prisstigninger kan være en følge af de nye regler på området, som ifølge ham giver leverandørerne incitament til skrue mere op for priserne end før.

”Der er nye muligheder for leverandørerne i det nye system, fordi risikoen, der var indbygget i det gamle system, er voldsomt begrænset. Nu er det værd at tage risikoen. Der er for mange penge at tjene i forhold til den forholdsvis begrænsede risiko, vi er kommet ned på,” siger apotekeren, der tidligere har arbejdet i de to kopifirmaer BioPhausia og Ratiopharm, hvor han var hhv. country manager for Danmark og portfolio manager, til MedWatch.

Mindre risiko for tab

Risikoen, som Lars Lundager Walmar omtaler, drejer sig om, hvor mange penge leverandøren risikerer at tabe på at skrue medicinpriserne i vejret.

Kort forklaret kunne apotekerne indtil 1. juni 2013 få fuld kompensation fra leverandørerne, hvis lægemidlerne på apotekets lager faldt i pris i forhold til den pris, som apoteket havde indkøbt dem til. For at imødegå spekulation i prisstigninger og -fald ved apotekerne besluttede Sundhedsministeriet imidlertid, at apotekerne i dag kun kan få kompensation for 30 pakninger per prisperiode.

Markante prisstigninger er ikke unormalt inden for medicinsystemet, hvor leverandører ofte hæver prisen i forbindelse med tømte lagre eller lignende, fordi der derved ingen konkurrence er på salget.

Fyldes lagrene op igen hos de konkurrerende leverandører, medfører konkurrencemekanismerne, at man ofte må sætte prisen ned igen for at være konkurrencedygtig. Det koster for leverandørerne. Men hvor leverandører før juni skulle betale apotekerne prisforskellen på alle pakninger tilbage i forbindelse med prisfald, er det nu kun tilfældet ved 30 pakninger.

”Det undrer mig, at et sted som regionerne, hvor man skal vende hver en krone, bare stiltiende accepterer en stigning til den tidobbelte pris,” siger Lars Lundager Walmar.

Han understreger, at han ikke er forarget over, at leverandørerne hæver priser, da det blot er at spille med på reglerne. Det er selve systemet, han kritiserer.

Regionerne: Ministeriet må i gang

I sidste ende er det regionerne og dermed borgerne, der kommer til at betale for de voldsomme prisstigninger, som eksempelvis ses ved smerteplastrene. Regionerne er bekymret, men mener ikke, at prisstigningerne kan ses som en endelig dom over de nye reglers effekt på medicinpriserne.

”Det er problematisk, hvis de nye regler medvirker til, at lægemiddelleverandørernes prisstigninger og prissænkninger rammer patienter og borgere. De nye regler har dog på nuværende tidspunkt virket i for kort tid til, at vi kan sige noget generelt om problemstillingen,” skriver Tommy Kjelsgaard, kontorchef i Center for Sundhedsteknologi, Erhvervsfremme og Regional Udvikling (SERU), i en mail til MedWatch.

Han understreger, at det bør undersøges fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, om der er tale om et enkeltstående tilfælde, eller om andre leverandører på lignende vis har hævet priserne i den størrelsesorden.

”Er det tilfældet, at de nye regler har skabt et incitament blandt lægemiddelleverandørerne til at hæve og sænke priserne med henblik på øget indtjening, bør reglerne og eventuelt tilskudsstatus for de pågældende lægemidler blive genovervejet,” lyder vurderingen.

Ministeriet afviser effekt

Hos Sundhedsministeriet er man mere skråsikker i sin sag: De nye regler går ikke ud over medicinpriserne.

”Sundhedsministeriet mener ikke, at reglen om maks. 30 pakninger er årsag til prisstigninger,” skriver ministeriet i en mail. 

”Der er fri prisdannelse på lægemidler, men priserne overvåges af Sundhedsstyrelsen i forhold til tildeling af tilskud. I vurderingen ser man bl.a. på, om den behandlingsmæssige værdi står mål med prisen.”

Ministeriet argumenterer med, at reglen netop blev indført blandt andet for at sikre, at borgerne altid har adgang til de billigste lægemidler. Tidligere var der tilfælde, hvor apotekerne ikke kunne udlevere det billigste produkt til borgerne, bl.a. fordi nogle apoteker støvsugede markedet for enkelte lægemidler, så andre apoteker ikke havde dem på lager.

Takeda: Systemet fungerer

Takeda Danmark, der som den sidste leverandør har hævet prisen markant på fentanylplastrene under varemærket Matrifen, afviser, at firmaerne forsøger at score en hurtig gevinst ved at hæve priserne, fordi de løber en relativt lille risiko ved at gøre det.

”Prisstigninger på det generiske medicinmarked handler om markedsmekanismer. På apotekerne sker der prisændringer hver 14. dag. Prisstigninger og prisfald er den dynamik, som sker i et marked. Når prisniveauerne ændrer sig, flytter konkurrencen naturligt derhen. Det er, hvad der sker hele tiden,” skriver Ghita Astrup, direktør for den danske del af Takeda, i en mail til MedWatch.

Hun mener heller ikke, at vi vil se flere store prisstigninger på medicin generelt i den kommende tid, end vi har set tidligere, på grund af de nye regler i kreditering og returneringssystemet. Hun peger på, at Danmark har meget lave priser på generisk medicin på grund af referenceprissystemet og den generiske substitution til det billigste produkt.

Det er væsentligt at bemærke, at der op til regelændringerne på kreditering- og returneringsområdet har hersket en heftig debat. Regelændringerne har positiv indflydelse på leverandørernes økonomi, mens det modsatte gør sig gældende for apotekerne. Lars Lundager Walmar har tidligere kritiseret lovændringerne.

 Orifarm opgiver kritiseret apoteker-krav 

 Ministerium retter apotekerregel

 Apoteker: Nye regler strider mod loven og forværrer situationen

 Formand: Svipser i sag om spekulation 

Har du fingeren på pulsen?

MedWatch præsenterer fredag den 15. november Medwatch Brancheanalysen 2013 på et morgenmøde i København. Du kan læse mere og tilmelde dig her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også