Ministerium retter apotekerregel

Sundhedsministeriet har besluttet sig for at foretage en tilføjelse til en paragraf og en række præciseringer i den omstridte apotekerbekendtgørelse. Apoteker kalder den nye bekendtgørelse 'noget forfærdeligt, ulogisk og inkonsekvent hø'.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Egentlig skulle en ny bekendtgørelse vedrørende den stærkt omdiskuterede sag om reglerne for returnering, priskreditering og leveringsforhold på lægemiddelmarkedet have været trådt i kraft i lørdags, men dagen for inden blev den pludselig udskudt.

Udskydelsen kom i kølvandet på, at der var stillet store spørgsmålstegn ved, hvorvidt bekendtgørelsen, der skulle gøre op med lagerspekulation fra apotekerne og grossisternes side, var i direkte strid med gældende lovgivning, og hvorvidt den ville gøre mere skade end gavn.

Læs mere: Apoteker: Nye regler strider mod loven og forværrer situationen

Men i dag, mandag, er bekendtgørelsen imidlertid trådt i kraft. Med en tilføjelse og nogle præciseringer, der er sendt ud i et notat.

Nu er den lovlig

Først og fremmest var der med Sundhedsministeriets bekendtgørelse tvivl om, hvorvidt der var undtagelser fra det indførte returneringsloft på 30 pakninger, da sådanne ikke var indført i loven, og bekendtgørelsen pga. af dette ville være i strid med gældende lov. Det er nu ændret, og der er nu indføjet et nyt stk. 3 til bekendtgørelsens § 27B, som lyder:

”Stk. 3. Bestemmelsen i stk. 1 gælder ikke, hvis

1. lægemidlet er blevet tilbagekaldt af den virksomhed, der bringer det på markedet, eller

2. markedsføringstilladelsen til lægemidlet er blevet suspenderet eller tilbagekaldt af Sundhedsstyrelsen eller Europa-Kommissionen."

Men det gælder fortsat sådan, at loftet på de 30 pakninger gælder per apoteksbevilling og ikke per apoteksfilial. Ligesom bagatelgrænsen heller ikke er blevet fjernet.

Giver ingen mening

Det er blandt andre årsagerne til, at apoteker Lars Lundager Walmar fortsat er stærkt utilfreds med bekendtgørelsen.

"Retten til returnering og kreditering følger en bevilling og ikke et lager. Det giver overhovedet ingen mening. Det er selvfølgelig antallet af selvstændige lagre, der skal afgøre retten til kreditering og returnering - ikke om apotekeren regnskabsteknisk har sine enheder registreret som ét eller flere apoteker. Reglen er dybt ulogisk og uretfærdig, og den vil ramme de små provinsapoteker med flere enheder ganske hårdt," siger han til MedWatch og fortsætter:

"Bekendtgørelsen er ikke udgiftsneutral for lægemiddelbrugere og regioner, som det ellers er blevet påstået fra Ministeriets side. Da bekendtgørelsen fjerner en ganske stor del af apotekernes kompensationer, giver tab i forbindelse med returneringer og forhindrer rationelle indkøb af højfrekvente varer, så koster Bekendtgørelsen apotekerne et sted mellem 50 og 100 mio. kr. om året, og da apotekernes samlede avance er aftalt med Ministeriet, så vil det pr. automatik medføre en stigning i den generelle avance og dermed i lægemiddelpriserne. Denne stigning kunne være undgået, hvis man havde fjernet bagatelgrænsen samtidig, for så havde pengene passet nogenlunde."

Inkonsekvent hø

Apoteker Lars Lundager Walmar erkender, at bekendtgørelsen nu i det mindste er lovlig, men han mener, at den fortsat vil gøre mere skade end gavn.

"Alt i alt er det stadig noget forfærdeligt, ulogisk og inkonsekvent hø, der kommer til at koste lægemiddelbrugere og regioner en hel masse penge, som de intet får for. Desuden vil det lægge yderligere økonomisk pres på de mindre provinsapoteker, der i forvejen har det svært - men nu er det da i det mindste lovligt."

 Apoteker: Nye regler strider mod loven og forværrer situationen

 Formand: Svipser i sag om spekulation

 Nye regler forhindrer ikke spekulation 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også