Novo venter vietnamesisk diabetes-eksplosion

Fem millioner diabetestilfælde i Vietnam, der derudover er i voldsom vækst, gør det til et attraktivt marked for Novo Nordisk
Af Ritzau Finans

Diabetes er et hurtigt voksende problem i Vietnam. For den traditionelle livsstil ændres hastigt mod en mere vestlig dagligdag, og det for få år siden ukendte begreb "overvægt" er nu blevet en del af dagligdagen i de store byer. Og konsekvenserne er store forklarer General Manager for Novo Nordisks vietnamesiske aktiviteter, Jay Thyagarajan, til Ritzau Finans, som har besøgt Novo Nordisks forholdsvis nye landekontor i Ho Chi Minh City.

"Ifølge International Diabetes Federation er ca. 2-3 pct. af befolkningen ramt af diabetes. Det svarer til ca. 1,7 mio. diabetikere i landet. Men ifølge de lokale eksperter, som har gennemført undersøgelser her i Vietnam, er andelen af diabetikere i de store byer som Ho Chi Minh City og Hanoi tæt på 11-12 pct.," siger Jay Thyagaraja.

Hvis de lokale eksperter har ret, betyder det, at der er ca. 5 mio. diabetes-tilfælde på nuværende tidspunkt. Og andelen ventes at være fordoblet i 2030.

Af de mange diabetestilfælde er op mod 60 pct. ikke diagnoseret, og i seks ud af ti tilfælde opdages sygdommen først, når patienterne ankommer til hospitalet på grund af nyre-problemer, hjerteproblemer eller de andre afledte sygdomme som stammer fra diabetes.

"Så problemet med diabetes i Vietnam vokser endog meget hurtigt. Det skyldes den hurtigt ændrede livsstil. Selv om det vietnamesiske køkken er præget af masser af grønsager og dermed forholdsvis sundt, gør den hurtigt voksende indkomst, at livsstilen ændres meget hurtigt," siger Jay Thyagarajan.

Det er især befolkningens større adgang til transport på motorcykler og i biler, og adgang til fastfood og softdrinks som ligger bag diabeteseksplosionen. Dertil kommer den stigende urbanisering.

"Folk lægger ikke mærke til at de får mindre motion, og at de spiser mere og mere af den vestlige mad. Og selv om vietnameserne ser forholdsvis slanke ud, er overvægt et stigende problem. Påvirkningen herfra er langt større end den genetiske indflydelse," lyder det.

Samlet set vurderes ca. 3 pct. af kvinderne og 4 pct. af mændene som værende overvægtige, mens det for bare fem-seks år siden kun var henholdsvis 0,4 og 0,5 pct.

 Novo har vokseværk i Vietnam-aktiviteterne 

 Novo-chef: De nye markeder vil fortsætte i højt gear

 Novo-direktør drømmer om datterselskaber i 90 lande 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også