MedWatch

Tæt på folkeafstemning om patentdomstol

Regeringen vil inden for de næste måneder udskrive folkeafstemning om Den Europæiske Patentdomstol, erfarer Berlingske. Flere datoer er i spil.

Foto: Forsvarsministeriet

En folkeafstemning om Den Europæiske Patentdomstol bliver snart en realitet. Det skriver Berlingske på baggrund af oplysninger fra kilder tæt på regeringen.

Ifølge avisen skal sagen snarest diskuteres på et møde i regeringens koordinationsudvalg. Internt i regeringen er der dog tvivl om, hvornår folkeafstemningen skal finde sted. Flere taler for en separat afstemning, mens andre taler for at lægge en afstemning sammen med EU-parlamentsvalget til maj eller i forbindelse med en afstemning om de danske EU-forbehold.

”Vores køreplan er at fremlægge vores forslag og argumentere for, at Folketinget bør kunne vedtage det. Det er så entydigt i Danmarks interesser, fordi det vil beskytte de opfindelser, som bliver gjort i Danmark,” siger handels-og europaminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten er imod en fælles europæisk patentdomstol, og da en beslutning om dansk støtte kræver et 5/6-flertal i Folketinget, så er der ingen vej uden om en folkeafstemning. For særligt Dansk Folkeparti ser ikke ud til at ville give sig. Over for avisen pointerer formand Kristian Thulesen Dahl, at han ikke kan se, hvad der skulle få partiet til at ændre holdning.

Mange penge at spare

Et fælles EU-patent vil gøre det markant billigere for virksomheder at søge patent for deres produkter i Europa. Hvor det i dag koster gennemsnitligt 240.000 kroner at søge patent i alle 27 EU-lande, vil det fremover komme til at koste 5000 kroner.

Minimum 13 medlemslande af EU skal sige god for aftalen, inden den kan vedtages som lov. Tilbage i slutningen af februar 2013 var det EU-Kommissionens forventning, at den nye domstol tages i brug fra 2015.

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier